endeks


Results for "endeks"

Dictionary of Economics

ENDEKSLİ TAHVİL

(Dictionary of Economics) :
Tahvillerin değerinin enflasyon nedeniyle aşınmasını önlemek amacıyla endekslemeye gidilir. Bu tür tahvillere endeksli tahvil denir. Burada kullanılacak ölçü değişik olabilir. Altına endeksli tahvil gibi, dövize endeksli tahvil gibi. Tahvil neye göre endekslendiyse o malın değerindeki değişmelere göre tahvilin de değeri ayarlanır.Sözgelimi dövize endeksli tahvilde, döviz değerindeki değişmeler tahvilin değerine de aynen yansıtılır.
Dictionary of Economics

FİYAT ENDEKSLERİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir yıldaki mal fiyatlarını 100 kabul ederek daha sonraki yılların mal fiyatları temel alınan bu yıla göre hesaplanarak bir dizi elde edilir. Böylece belirli bir dönem içinde fiyatların ne ölçüde değiştiği anlaşılabilir. Fiyat endeksleri enflasyon oranının hesaplanmasında kullanılmaktadır. Fiyat endeksleri toptan eşya fiyatları ve tüketici fiyatları üzerinden ayrı ayrı hesaplanabilmektedir. Türkiyede fiyat endeksleri Devlet İstatistik Enstitüsü, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası tarafından ayrı ayrı hesaplanmaktadır.
Dictionary of Economics

GEÇİNME ENDEKSLERİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir sosyal grubun ortalama yaşama düzeyini sürdürebilmesi için harcaması gerekli para miktarındaki değişmeleri inceleme amacı ile yapılan endekslerdir. Geçinme endeksleri kapsamına yiyecek ve içecek maddeleri, ev ve giyim eşyaları, ev kirası, keyif maddeleri, sağlık giderleri, temizlik maddeleri, kültür ve eğlence giderleri girmektedir.Türkiyede geçinme endeksleri Devlet İstatistik Enstitüsü, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası tarafından ayrı ayrı hesaplanmaktadır.
Dictionary of Economics

LASPAYRES ENDEKSİ

(Dictionary of Economics) :
Ağırlık (tartı) olarak belli ve sabit kalan bir temel devredeki fiyat ve miktarların kullanıldığı bir ağırlık endeks türü. Eğer amaç fiyat endeks elde etmek ise, temel yıl miktarları ağırlık olarak kullanılrı. Miktar endeksinde ise, temel yıl fiyatları ağırlık olarak kullanılır. po = temel yıl fiyatını, qo 0 temel yıl miktarını, pn = cari yıl fiyatını, qn ise cari yıl miktarını göstersin. Buna göre Laspayres tipi fiyat endeksi (Lp) ve miktar endeksi (Lq) formülleri aşağıdaki şekildedir.FORMÜL VARR (ORİJİNAL KİTAPTA SAYFA 173)Laspayres tipi fiyat endeksi bize başlangıç yılındaki miktarı satın alabilmek için bugün ne kadar daha fazla ödememiz gerektiğini, miktar endeksi ise başlangıç yılı fiyatlarıyla bugün ne miktarda mal satınalabileceğimizi gösterir.
Dictionary of Economics

PAASCHE ENDEKSİ

(Dictionary of Economics) :
Ağırlık olarak cari devredeki fiyat ve miktarların kullanıldığı bir ağırlıklı (tartılı) endeks türü. Laspeyres endeksinde olduğu gbii temel devre (başlangıç devresi) değerlerinin uzun süre ağırlık olarak kullanılmas,ı bu ağırlıkların zamanla geçerliliğini kaybetmesine yol açmaktadır. Bu sakıncayı ortadan kaldırmak üzer cari devre ağırlıkları kullanılabilmekle birlikte, cari ağırlığın her devrede yeniden hesaplanması zorunluluğu, pratikte Paasche endeksi formüllerinin kullanılabilirliğini azaltmaktadır. qn cari yıl miktarını, pn cari yıl fiyatını, qo temel yıl miktarını, po ise temel yıl fiyatı göstermek üzere Paasche tipi miktar endeksi (Pq) ve fiyat endeksi (Pp) formülleri aşağıdaki şekildedir.(Formül Var!!! Orijinal Kitaptaki Sayfası 256)