erik
Gerikalmışlık.
( Philosophische Wörterbuch) :
Sosyo-ekonomik açıdan başka ülkelerin gerisinde bulunama durumu... Bu deyim, ilkin, gerikalmışlık'ın bu durumdaki ülkeleri gücendireceği düşüncesiyle Birleşmiş Uluslar Kurulu'nce eksik gelişmiş (İng. Less developed) daha sonra da azgelişmiş (İng. Underdeveloped) deyimine çevrilmiştir. Ulusal gelir ölçüsüyle belirlenir ve kişi başına düşen ulusal gelirin azlığıyle tanımlanır. Niteliği, adlandırılırken bile çekilen sıkıntılardan bellidir. Anamalcı üretim düzeninde çok gelişmişliğin gerçekleşebilmesi için az gelişmişlik zorunludur. bkz. Anamalın Organik Bileşimi.
İçerik.
( Philosophische Wörterbuch) :
(Os. Muhteva, Fr., al., ing. Implicite). Bir şeyin içinde bulunan... Mantık terimi olarak açık ve seçik söylenen'i dilegetiren belirtik (Os. Skarih, Fr. Explicite; Al., İng. Explicit) karşıtıdır ve bir deyide açıkça söylenmediği halde evarlğı anlaşılabileni dilegetirir. bkz. Biçim ve Öz.
Klerikalizm.
( Philosophische Wörterbuch) :
(Fr. Clericalisme). Din adamları erki ve bu siyasanın yandaşlığı... Buna karşı olarak, kilisenin devlet işlerine karışmaması gerektiği görüşü de antiklerikalizm (Fr. Anticlericalisme) adıyle anılır. Klerikalizm, gerçekte, anamalcılığın Hıristiyan dini aracılığıyle propagandasıdır ve toplumculuğu önleme çabasından doğmuştur. Halkı, halk çıkarlarının gerçek savunucusunun Hıristiyanlık olduğuna inandırarak anamalcılığı koruma ve güçlendirme amacını güder. bkz. Anamalcılık, Tekelci anamalcılık.
İÇERİK ANALİZİ [İng. Content analysis]:
( Wörterbuch der Soziologie) :
Objektiflik, sistematiklik ve sayısal tanımlara dayalı olarak iletişimin yazılı kapsamını/içeriğini tanımlama tekniğidir. Analiz, sosyal realitenin yazılı/açık içerik özelliklerinden, yazılı/açık olmayan içeriğin özellikleri hakkında çıkarım yapmaya dayanır. (Gökçe, O., 1994)
LATİN AMERİKA SERBEST TİCARET BÖLGESİ (LAFTA)
( Dictionary of Economics) :
1960 yılında Mondevideo anlaşması ile 7 ülke arasında kurulan ve amacı bölgede ticaretin serbestleştirilmesi, üye ülkelerin tarımsal kalkınma ve sanayileşme politikalarının koordine edilmesi olarak belirlenen uluslararası bir ticaret birliği. Birliğin kurcu üyeleri şunlardır:Arjantin, Meksika, Paraguay, Peru, Şili, Uruguay. Birliğe 1962 yılında Kolombiya ve Evadıor, 1966da Venezuella, 1967 yılında Bolivya katılmıştır. Üyeleri arasında büyük gelişme farklılıklarının olması ve bölgede meydana gelen siyasal çalkantılar nedeniyle arzu edilen yönde gelişmesi sağlanamayan birlik 1981 yılında dağılmış, yerine Latin Amerika Entegrasyon Birliği (ALADI) kurulmuştur.Sayıları 11 olan üyeler bu yeni kuruluşta üç kategoriye ayrılmıştır. En gelişmişler (Arjantin, Brezilya, Meksika), orta düzeyde gelişmişler (Şili, Kolombiya, Peru, Uruguay, Venezuella), en az gelişmişler (Bolivya, Ekvador, Paraguay). Bu kuruluş üyeler arasında ortak pazar kurmak için herhangi bir takvim konusu olmaksızın, iki yanlı tercih anlaşmalarını özendirmesi gibi daha esnek ve sınırlı bir rol üstlenmiştir.