eviye


Results for "eviye"

Chemical Dictionary,

Enerji seviyesi

(Chemical Dictionary,) :
Çekirdek etrafında aynı enerjideki elektronların bulunduğu yörüngelerdir.
Meteorological Glossary

AŞAĞI SEVİYE JETİ

(Meteorological Glossary) :
(LOW LEVEL JET -(LLJ)) [i]Atmosferin alt tabakalarında nispeten dar bant halinde yoğunlaşan kuvvetli rüzgarlara verilen isim. Özellikle geceleri oluşan bu rüzgarların en açık örneği ABD platolarında ilkbahar ve yaz aylarında esen kuvvetli rüzgarlardır.
Meteorological Glossary

AŞAĞI SEVİYEDE KAPALI HAVA

(Meteorological Glossary) :
(UNDERCAST) [s]Bir uçağın bulut tabakası üzerinde uçması durumunda, uçaktaki bir gözlemci tarafından aşağı seviyede kalan ve gökyüzünü tamamen kaplayan opak bulut tabakası için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

DENİZ SEVİYESİ

(Meteorological Glossary) :
(SEA LEVEL) [i]Meteorolojide sık kullanılan bu terimden aslında anlaşılması gereken şey ortalama deniz seviyesidir. Deniz seviyesi, uzun yıllar boyunca yapılan ölçümler sonucunda elde edilen aktüel deniz suyu yüzeyinin ortalama yüksekliğidir. Ortalama deniz seviyesi yüksekliği, bu seviyeden yukarıda veya aşağıda olan yerlerin bu seviyeye göre yükseltisini belirtmek için kullanılır. Gerçek deniz seviyesi, dalgalar, ölü dalgalar, gelgitler ve değişen statik atmosfer basıncı nedeniyle sürekli olarak değişmektedir. Bu nedenle ortalama deniz seviyesi yüksekliğinin elde edilebilmesi için uzun yıllar ölçümü gerekmektedir. Genellikle ortalama okyanus seviyesi, okyanus su sıcaklığının derinlemesine ısınması veya soğumasıyla yayılma veya daralma nedeniyle; veya buz adacıkları ile buzulların erimesiyle değişiklik göstermektedir. Lokal olarak ise su tabanında olabilecek bir çökme veya yükselme ile kıyıların kaybolması veya daha fazlasının ortaya çıkarak seviyeyi değiştirmesi mümkündür.
Meteorological Glossary

DENİZ SEVİYESİ BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(SEA LEVEL PRESSURE) [i]Ölçülen istasyon basıncından hesaplanarak veya tablo yardımıyla elde edilen ortalama deniz seviyesindeki basınç için kullanılan atmosferik basınç.