eğitim


Results for "eğitim"

Sociological Dictionary

EĞİTİMDE FERDÎ HASILA[İng. Private Returns In Educ

(Sociological Dictionary) :
Eğitimden ferdin elde ettiği veya ailesine kazandığı imkân ve avantajlardır. (Machlup, F., 1970)Eğitimde ferdî hasıla, sosyal hasıladan daha yüksek olarak düşünülür. Çünkü fert, doğrudan maliyetine katlanmadığı bir çok kamu hizmet ve yatırımından faydalanmaktadır. Ferdin katlanmadığı kamu harcamaları bir tasarruf olarak düşünülürse, ferdî hasıla yüksek kaul edilebilir. Ancak, fert aynı zamanda kamu harcamlarında kullanılan kamu gelirlerine katkı yapabilen meselâ; vergi youyla-bir unsurdur. Bu açıdan düşünüldüğünde ferdî hasıla sosyal hasıladan daha yüksektir görüşü tartışmaya açıktır. (Bkz. Sosyal Hasıla)
Sociological Dictionary

EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİ [İng. Equality of Opport

(Sociological Dictionary) :
Eğitim talebinde bulunan herkesin kabiliyet ve kapasitesinin elverdiği ölçüde, eğitim imkânlarından faydalandırılmasıdır. Ferdi mensubu olduğu sınıf, tabaka, cinsiyet ve renk dikkate alınmaksızın eğitim imkânlarının arzıdır.Zekâ, kabiliyet ve kapasite gözönüne alınmadan, talep eden herkes için eşit miktarda eğitim arzı, fırsat eşitliği sağlayamayabilir. Bu durumda eğitim imkânlarının israfı veya etkin olmayan kullanımı söz konusu olabilir. (Anderson, A., 1967, Boudon, R., 1973, Ottoway, A.K.C., 1962)
Sociological Dictionary

EĞİTİMİN FONKSİYONEL DEĞERİ [İng. Functional Valu

(Sociological Dictionary) :
Bir kimsenin gördüğü eğitim ve öğretime uygun bir işte çalışması veya çalıştırılmasıdır. Eğitimin fonksiyonel değerinin taşınması halinde, eğitimde artan hasıla ve azalan maliyet söz konusu olabilir (Bkz. Eğitimin Sembolik Değeri, Eğitim, Ekonomik Açıdan Eğitim)
Sociological Dictionary

EĞİTİMİN MALİYETİ [İng. Cost of Education]:

(Sociological Dictionary) :
Fert gördüğü eğitim ve öğretim sebebiyle dolaylı ve dolaysız bazı harcamalar yapmaktadır. Ulaşım, kırtasiye, uygun giyim kuşam buna örnektir. Bu harcamalar eğitim maliyeti içinde özel harcamaları meydana getirir. Bunun yanısıra fert bazı kamu hizmet ve hacamalarından da istifade eder. Gerek özel gerek kamu harcamaları ve eğitim süresince ferdin çalışma hayatında yer almayarak vazgeçtiği kazanç eğitimin maliyetini meydana getirir. (Bkz. Vazgeçilen Kazanç)
Sociological Dictionary

EĞİTİMİN SEMBOLİK DEĞERİ [İng. Symbolic Value of e

(Sociological Dictionary) :
Ferdin gördüğü eğitim ve öğretime parelel bir işde çalışmaması veya çalışamamasıdır. Mesala; eğitim fakültesi mezunu bir kimsenin öğretmenlik yapmayıp, kuaförlük yapması gibi.. Bu durumda eğitimin artan maliyeti söz konusu olabilmektedtir. (Bkz. Eğitimde Ferdî Hasıla, Eğitim Maliyeti), (Havighurst, R. J., 1961)