eğri


Results for "eğri"

Dictionary of Economics

DİRSEKLİ TALEP EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Oligopol piyasasında görülen fiyat sertliğini belirtir. Oligopul piyasasında yer alan firmaların sayıları az olduğu için karşılıklı bağlılık ilişkileri içinde bulunurlar ve birbirlerinin davranışlarını dikkatle izlemek durumundadırlar. Bir firma fiyatını yükseltirse, diğer firmalar kendi fiyatlarını yükseltmedikleri için fiyatı yükselten firmanın satışları hızla düşer. Buna karşılık firma, fiyatı düşürürse rakip firmalar bu düşüşe uyarak hemen fiyatlarını indirirler. Bu nedenle fiyat düşüren firma sağlamayı düşündüğü kazancı gerçekleştiremez. Her iki durumda da olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Bu koşullar altında talep eğrisi dirsek biçimini alır.Şekil-4 (Orijinal kitapta sayfa no:58)Şekilde görüldüğü gibi OP fiyat düzeyinin üzerinde rakip firmalar fiyatı yükselten firmayı izlemezler. OP fiyatının altında ise rakip firmalar fiyatı düşüren oligopolcuyu izlerler. Oligopol piyasasında fiyat bir defa oluştuktan sonra kolay kolay değişmez. Dirsekli talep eğrisi oligopol piyasasında fiyatın nasıl oluşacağını göstermez. Oligopolcüler arasında fiyat oluştuktan sonra firmaların gelecekteki davranışlarını ve bu yolla fiyatın nasıl istikrar kazanacağını açıklamaya yardımcı olur. Modern iktisat teorisinde, dirsekli talep eğrisine dayalı açıklama biçimi terkedilmiştir.
Dictionary of Economics

ENDÜSTRİ ARZ EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir ürünü üreten firmaların arz eğrilerinin toplamı o endüstriye ait arz eğrisini verir. Çelik üreten firmaların arz eğrilerinin toplamının çelik endüstrisi arz eğrisini vermesi gibi. Kısa dönem endüstri arz eğrisi yukarı doğru eğimlidir, yani üretim arttıkça fiyatlar artar. Çünkü üretim artışı maliyetlerin artışı pahasına gerçekleştirilebilir. Bunun da nedeni azalan verimler yasasının işlemesidir.Uzun dönemde ise sermaye stoku da değiştirilebildiğinden endüstri arz eğrisinin biçimi sabit artan ya da azalan bir seyir gösterebilir. Eğer ölçeğe artan getiri sözkonosu ise, yani daha büyük kapasitelerle birim maliyetlerin düşürülmesi sağlanıyorsa, arz eğrisi azalan eğim gösterir. Bu bize üretim uzun dönemde arttıkça birim maliyetlerin ve dolayısıyla arz fiyatının düştüğünü gösterir. Eğer ölçeğe azalan getiri sözkonusu ise, yukarıdakinin tersi geçerlidir. Nihayet ölçeğe sabit getiri geçerli olabilir. Bu, üretim miktarındaki değişmelerin maliyetleri etkilememesi demektir. Bu durumda endüstri arz eğrisi yatay eksene, yani miktar eksenine paralel bir doğru şeklindedir. Endüstrinin uzun dönem toplam arzı aynı fiyattan istendiği kadar değişik gösterebilir.
Dictionary of Economics

FİRMA ARZI EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bir firmanın kısa dönem arz eğrisi marjinal maliyet eğrisinin ortalama değişken maliyet eğrisinin yukarısında bulunan bölümüdür. (Şekil: 5 Orijinal kitapta 81. sayfada)MM: Marjinal maliyet eğrisi OTM: Ortalama toplam maliyet ORM: Ortalama değişken maliyetFreme F, fiyat düzeyinde M, kadar, F, fiyat düzeyinde M, kadar mal satmaktadır. Firma M, ve M, üretim miktarlarında kar elde etmektedir. Fiyat F, noktasının altına düşerse firma üretimini durdurur. Bu nedenle firmanın kısa dönem arz eğrisi marjinal maliyet eğrisinin ortalama değişken maliyet eğrisinin üzerinde kalan bölümüdür.
Dictionary of Economics

FİYAT-FAKTÖR EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Kullanılan faktörlerden birinin fiyatındaki bir değişme sonucu firma iç üretim dengesinin nasıl etkileneceğini gösterir. Firmanın üretim faaliyetinde iktisadi ve teknik etkinliğin belirlendiği denge durumu, eş-maliyet doğrusunun eş-ürün eğrisine teğet olması ile ortaya çıkar. Bir faktörün fiyatındaki değişme, eş-maliyet doğrusunu da değiştirir. Örneğin sermaye fiyatı değişmezken emeğin fiyatı düşerse eş maliyet doğrusunun eğimi azalır ve firma yeni bir denge noktasına ulaşır.(Şekil 8 Orijinal kitapta 83. sayfada)Başlangıçta eş-maliyet doğrusu SE, olsun. Sermaye fiyatı değişmezken emek fiyatının azalması firmanın daha fazla emek faktörü kullanmasını sağlar ve eş-maliyet doğrusu S E, konumuna gelir. Eş-ürün eğrisinin eş maliyet doğrusuna teğet olduğu denge noklatalarını birleştiren eğriye fiyat faktör eğrisi denir.
Dictionary of Economics

FİYAT-TÜKETİM EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Tüketicinin kullandığı iki maldan birinin fiyatındaki değişme sonucu tüketicinin yeni denge durumunu gösterir. Fiyattaki değişimin tüketici dengesine olan etkisini incelerken gelir düzeyinde bir değişme olmayacağı varsayılacaktır. Tüketicinin geliri sabit iken, satın aldığı mallardan birinin fiyatındaki değişme sonucunda bütçe doğrusu yer değiştirmektedir.Şekilde Y malı fiyatı sabit iken X malı fiyatının düştüğünü varsayalım. Bu durumda tüketici eskiye oranla daha çok X malı satın alabilir. Bütçe doğrusu başlangıçta KL, iken KL konumuna gelir. Başlangıçta denge noktası U, farksızlık eğrisinin KL bütçe doğrusuna teğet olduğu D noktasıdır. X malı fiyatının düşmesi sonucunda yeni denge noktası ise D olur. Bu noktada U2 farksızlık eğrisi KL2 bütçe doğrusuna teğet olmaktadır. D1 ve D2 noktalarının birleştirilmesinden oluşan eğriye fiyat-tüketim eğrisi adı verilir. Fiyat-tüketim eğrisi tüketicinin satın aldığı mallardan birinin fiyatındaki değişme durumunda tüketiciye en yüksek tatmin sağlayan mal bileşimlerini göstermektedir.(Şekil 9 Orijinal kitapta 84. sayfada)