eğri


Results for "eğri"

Dictionary of Economics

LAFFER EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
ABDde özellikle Reagan döneminde popüler hale gele Arz Yanlı İktisat (Supply Side Economics) görüşünün teorik temellerinden birini oluşturan ve A.Laffer tarafından ortaya konulan eğri. Laffere göre vergi oranlarındaki indirim iki tür etki oluşturur. İndirim nedeniyle toplam arz artarken, diğer taraftan vergi gelirleri de artar. Çünkü marjinal vergi oranlarındaki indirim bireylerin çalışma, boş zaman, tüketim/tasarruf arasındaki tercihlerini çalışma ve tasarruf lehine değiştirmelerini sağlar. Bu görüşler temel alınarak çizilen eğirye göre, vergi gelirleri ile vergi oranları arasında belli bir vergi oranından sonra ters yönlü ilişki ortaya çıkmaktadır.
Dictionary of Economics

LORENZ EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir dönemde çıkartılan reel gelirin yüzde olarak kişisel bölüşümünü inceleyen ve gelir dağılımındaki eşitsizliklerin gösterilmesine kulanılan eğri. Aşağıdaki şekilde yatay eksende bireylerin nüfus içindeki yüzdelerinin yer aldığı bir Lorenz eğrisi görülmektedir.(ŞEKİL VARR. ORİJİNAL KİTAP SAYFASI 181)Şekildeki OA çıkartılan gelirin tam olarak eşit biçimde bölüşüldüğünü gösterir. Gelir paylaşımı eşitsiz hale geldikçe, Lorenz eğrisi giderek tam eşitlik doğrusundan uzaklaşmaya başlayacak ve daha çukur hale gelecektir. Kesik çizgili eğri böyle bir durumu göstermektedir.
Dictionary of Economics

MALİYET EĞRİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir firmanın üretim amacı ile yaptığı çeşitli masrafları gösterir. Üretim maliyeti üretim hacmine bağlı olduğu gibi, kısa veya uzun dönem sürelerine göre de değişir. Bu açıdan maliyet eğrileri kısa dönem ve uzun dönem maliyet eğrileri olarak ikiye ayrılır. Kısa dönemde firma açısından iki tür maliyet söz konusudur; sabit maliyetler ve değişir maliyetler. Sabit maliyetler üretim hacmi ne olursa olsun değişmeyen maliyetlerdir. Sabit girdilerin neden olduğu maliyetler olarak da tanımlanan bu tür maliyetler için kira, amortisman, makina, techizat vb. gibi girdiler yer alır. Değişir maliyetler ise üretim miktarlarına göre değişen harcamalardır. Ücretler, hammadde maliyetleri gibi. Sabit ve değişir maliyetler toplamı, kısa dönem toplam maliyetleri verir. Aşağıdaki şekilde üç çeşit maliyet tipi görülmektedir.(ŞEKİL VARR ORİJİNAL KİTAPTAKİ SAYFASI 187)Uzun dönemde maliyet eğrileri kısa dönemden farklıdır. Uzun dönem firmanın ölçeğini ve organizasyonunu değiştirebildiği dönemdir. Bu dönemde artık sabit maliyetler söz konusu değildir. Bütün faktörler değişebilir olduğundan, bütün masraflar değişir maliyetler adı altında toplanır. Firmanın uzun dönem maliyet eğrisi, herhangi bir üretim seviyesinin mümkün olan en düşük maliyetini göstererir. Çünkü, firma için farklı bir kapasite kurmak bütün faktörlerin değişir olmasıyla mümkündür. Bu muhtemel kapasitelerin her biri kısa dönem maliyet eğrilerinin durumuna sahiptir ve belirli bir ölçekle yapılan üretim-maliyet ilişkisini gösterir. Üretim miktarını arttırmak isteyen firma tesislerini daha büyük bir ölçeğe geçirebilir.
Dictionary of Economics

PHILLIPS EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Parasal ücretlerin değişim oranıyla, işsizlik oranı arasında varolduğu öne sürülen ters yönlü ilişkilerin grafik anlatımı. A.W.Philips 1958de yayınladığı bir makalede İngilterede 1861-1957 arasındaki işsizlik oranlarıyla parasal ücretlerin değişim oranlarını bir grafik üzerinde göstererek ithalat fiyatlarındaki olağan üstü artışların görüldüğü yıllar dışında, parasal ücretlerin değişiminin işsizlik oranıyla açıklanabileceğini savunmuştur. İşsizlik oranının düşük olduğu dönemlerde klasiklerce ileri sürüldüğü gibi işverenler arasındaki rekabet nedeniyle nitelikli işgücüne ödenen ücretler yükselmekte işsizlik oranlarının yüksek olduğu dönemlerde ise parasal ücretlerdeki değişim oranları daha düşük olmaktadır. Philips Eğrisinin en önemli sonucu, belli bir işsizlik oranına denk geldiği görüşünden hareketle düşük işsizlikle düşük enflasyon oranlarının aynı anda gerçekleşemeyeceğini öngörmesidir. Bir başka öngörüşü de yüksek enflasyonun işsizliği düşüreceğidir. Ancak özellikle 1970li yıllarda yüksek enflasyon (ücret artışı) oranlarının yüksek işsizlik oranlarıyla birlikteyaşanır olması, enflasyon-işsizlik ilişkisinin açıklanmasına Phillips Eğrisinin bir çözümleme aracı olarak önemini yitirmesine yol açmıştır.(ŞEKİL VAR!!!! ORİJİNAL KİTAPTAKİ SAYFASI 270)
Dictionary of Economics

SOSYAL KAYITSIZLIK EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Samuelson tarafından geliştirilen bir kavramdır. Bergsoncu bir sosyal refah fonksiyonu, toplum refahı ile kişisel tatminler (rafah arasında ilişki kurar. Kişinin refahındaki değişmeler toplum refahını aynı yönde etkiler. Buradan hareketle, bir sosyal refah fonksiyonunu kişisel tatminler yolu ile değil, mal miktarı ile belirtmek mümkündür.