faiz


Results for "faiz"

Dictionary of Economics

ACİYO FAİZ TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Para kirasının gerekçesini zaman unsuruna bağlamaktadır. Psikolojik Marsinalist Ekolün temsilcilerinden Eugen Von Böhm-Bawerk, 19. yüzyıl sonunda Pozitif Katipat Teorisi adlı eserinde bu önemli konuyu işlemiştir.Böhm-Bawerke göre faizin nedeni insanların bugün elde edebilecekleri mala, aynı malın gelecekteki durumundan fazla değer vermeleridir. İnsanlar bugünkü 100 lirayı yirmi yıl sonra sahip olabilecekleri 100 liraya tercih etmektedirler. Ancak yirmi yıl sonra sahip olabilecekleri 100 lirayı şimdiden elde edip kullanmak isteyenler doğal olarak bir fark ödemeyi göze almaktadırlar. Bu tercih malın ve paranın şimdiki ve gelecekteki değeri arasında bir aciyoya da ayrılık belirmesine yol açmaktadır. Faiz, zaman açısından bir tercihin bedelidir. (Ayrıca bk. Böhm-Bawerk, Avusturya Ekoli, Aciyo)
Dictionary of Economics

BANKA DIŞI FAİZ

(Dictionary of Economics) :
İki anlamda kullanılır. Birincisi, hazine bonolarına ilişkin kullanımdır. Hazine bonoları kısa vadelidir ve artırma usulü ile satılır. Bu bonoların alım satım koşulları para piyasasındaki kısa vadeli faiz oranını belirler. Bankalar birbirlerine açtıkları çok kısa vadeli kredilerde de aynı faizi uygulamaktadırlar.
Dictionary of Economics

BANKA FAİZİ

(Dictionary of Economics) :
Mevduata ve kredilere uygulanan faizdir. Banka faizi genellikle serbest rekabet koşulları altında oluşmaz. Çünkü ya devlet müdahale ederek banka faizine sınır koyar, ya da bankalar kendi aralarında anlaşarak kartel benzeri uygulamalar yaparlar. Merkez Bankasında reeskont işlemleri ve açık piyasa işlemleri ile faiz düzeyini etkiler.
Dictionary of Economics

BASİT FAİZ

(Dictionary of Economics) :
Belli bir sermayenin belli bir dönemde getireceği faiz. Şu formülle hesaplanır:z=c x p x t/100 x 360Burada z faiz miktarını, c sermaye miktarını, p faiz oranını ve t ise gün sayısını gösterir.
Dictionary of Economics

BİLEŞİK FAİZ

(Dictionary of Economics) :
Belli bir miktar sermaye bir süre için faize bırakılır. Süre sonunda elde edilen faizin ilk sermayeye eklenmesiyle elde edilen yeni tutar yeniden faize yatırılır. Sonra bunun faizi tekrar yatırılan tutara eklenir... Ve bu şekilde devam eder. Buna bileşik faiz denir. Hesaplama formülü şudur:C=a(1 + n)nBurada,a: sermayet: faiz oranın: süre,c:sermaye + faizdir.