faiz


Results for "faiz"

Dictionary of Economics

NÖTR FAİZ HADDİ

(Dictionary of Economics) :
Keynes tarafından geliştirilen bir faiz haddi kavramı. Keynes, Treatise on Money adlı kitabında doğal faiz oranı üzerinde durmuştu. Bu konuya ilişkin analizi Wicksellin düºüncelerine çok yakindi.Genel Teoride ise, nötr faiz haddi kavramını kullanan Keynese göre, nötr faiz, istihdam esnekliği sıfır olduğu noktadaki denge faizidir. Tam istihdam koşullarının devamına en uygun fark oranı olan nötr faiz haddi, iktisadi dengeyi etkilememkte ve istihdam seviyesinin değişmesine yol açabilecek yönde bir baskı uyandırmamaktadır.(Ayrıca bk. Likidite Tercihi, Çift Faiz Teorisi, Knut Wicksell).
Dictionary of Economics

PİYASA FAİZİ

(Dictionary of Economics) :
Kredi temin edenlerin ödedikleri faiz haddi. İsveçli iktisatçı K.Wicksell 1901de yayınladığı eserinde iki ayrı faiz kavramı üzerinde durmuştur. Doğal faiz ve piyasa faizi. Doğal faiz, sermaye piyasasında tasarruf ile kredi talebini eşit kılan faiz haddidir. Yani bu faiz haddinde tasarruf miktarı ile yatırım hacmi birbirine denktir. Piyasa faizi ise müteşebbisleri kredi aldıklarında ödedikleri faiz miktarıdır. Piyasa faizi bankaların durumuna bağlı olarak değişir. Bankalar para arzına ve kredi talebine göre piyasa faizini ayarlamaktadır. Wickselle göre, doğal faiz ve fiyasa faizi her zaman birbirine eşit olmayabilir. Aralarındaki fark, girişimcilerin yatırım kararlarına etki ederek, iktisadi hayatın gidişini değiştirmektedir.
Dictionary of Economics

ACYO FAİZ TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Gelecekte satın alınması mümkün olabilecek malları ve hizmetleri hemen satın alabilmek için ödenmesi gerekli olan faizli primi açıklayan teoridir.
Dictionary of Economics

BİLEŞİK FAİZ

(Dictionary of Economics) :
Faize yatırılan sermayeden dönem sonunda elde edilen faiz tutarının, sermayenin üzerine eklenip bir sonraki faiz hesabının bu yeni tutar üzerinden hesaplanmasıdır. Bileşik faiz C=a (1+t)n formülü ile hesaplanır. Formülde yer alan C, sermayenin dönem sonunda ulaşacağı miktarı; a, sermayeyi; t, faiz oranını; n ise süreyi göstermektedir.
Dictionary of Economics

GAYRİSAFİ FAİZ

(Dictionary of Economics) :
Sermayenin kullandırılması karşılığında sağlanan vergi öncesi faizdir.