faktör


Results for "faktör"

Dictionary of Economics

FİYAT-FAKTÖR EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Kullanılan faktörlerden birinin fiyatındaki bir değişme sonucu firma iç üretim dengesinin nasıl etkileneceğini gösterir. Firmanın üretim faaliyetinde iktisadi ve teknik etkinliğin belirlendiği denge durumu, eş-maliyet doğrusunun eş-ürün eğrisine teğet olması ile ortaya çıkar. Bir faktörün fiyatındaki değişme, eş-maliyet doğrusunu da değiştirir. Örneğin sermaye fiyatı değişmezken emeğin fiyatı düşerse eş maliyet doğrusunun eğimi azalır ve firma yeni bir denge noktasına ulaşır.(Şekil 8 Orijinal kitapta 83. sayfada)Başlangıçta eş-maliyet doğrusu SE, olsun. Sermaye fiyatı değişmezken emek fiyatının azalması firmanın daha fazla emek faktörü kullanmasını sağlar ve eş-maliyet doğrusu S E, konumuna gelir. Eş-ürün eğrisinin eş maliyet doğrusuna teğet olduğu denge noklatalarını birleştiren eğriye fiyat faktör eğrisi denir.
Dictionary of Economics

OPTİMAL FAKTÖR BİLEŞİMİ

(Dictionary of Economics) :
Faktör birimi başına en yüksek verimi sağlayan üretim faktörleri kombinezonu. Üreticinin optimal faktör bileşimini sağlaması için, harcama bütçesini, üretim faktörleri arasında, her üretim faktörüne sarfettiği paranın marjinal fiziki verimi eşit olacak şekilde dağılması gerekir. Sermaye faktörü marjinal fiziki verimi MFy, emek faktörü marjinal fiziki verimi MFx, seramye fiyatı Py, emek fiyatı Px ise, üreticinin optimal Faktör BileşimiMFy/Py = MFx/Pxeşitliği ile elde edilir.
Dictionary of Economics

ÜRETİM FAKTÖRLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir üretim meydana gelmesinde kullanılan unsurlar. Üretim faktörleri dört grupta toplanabilir. Doğal kaynaklar, insan eliyle oluşturulmamış faktörlerdir. Örneğin, toprak denizler, göller vb. Emek, her türlü insan çabasına verilen addı. Sermaye, insan eliyle oluşturulmuş üretim unsuru demektir. Örneğin, makineler, fabrika binaları, yollar vb. Girişim, doğal kaynaklar, emek ve sermayeyi üretim sürecinde biraraya getiren unsurlardır. Üretimi organize eden kişiye müteşebbis (girişimci) denir.
Dictionary of Economics

ÜRETİM FAKTÖRLERİ İTİBARİYLE GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Milli Gelir)
Dictionary of Economics

ÜRETİM FAKTÖRLERİ İTİBARİYLE MİLLİ GELİR

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Milli gelir)