gece


Results for "gece"

Islamic Glossary

BERÂT GECESİ

(Islamic Glossary) :
Şâban ayının on beşinci gecesi.Berât gecesini büyük nîmet, fırsat biliniz! Çünkü belli bir gecedir. Şâban'ın on beşincigecesidir. Kadr gecesi, çok büyük ise de, hangi gece olduğu belli değildir. Bu gece, çokibâdet yapınız. Yoksa kıyâmet günü pişmân olursunuz! (Hadîs-i şerîf-Riyâd-un-Nâsihîn)Berât gecesinde çok duâ etmeli, kötü sondan, îmânsız ölmekten Allahü teâlâya sığınmalı,Cehennem ateşinden kurtuluş berâtı, bereket, rahmet, mağfiret ve âfiyet dilemelidir.(Muhammed Rebhâmî)
Islamic Glossary

Cum'â Gecesi

(Islamic Glossary) :
Perşembe'yi Cumâ'ya bağlayan gece.Allahü teâlâ Cumâ gecesinde bütün müslümanları mağfiret eder, günahlarını bağışlar.(Hadîs-i şerîf-Ebû Ya'lâ)Cumâ gecesi ve günü bana çok salevât okuyunuz. (Hadîs-i şerîf-Gunyet-üt-Tâlibîn)Cumâ gecesi, Cumâ gününe tâbidir. (Abdülkâdir-i Geylânî)
Islamic Glossary

Kadr (Kadir) Gecesi

(Islamic Glossary) :
Daha çok Ramazân-ı şerîf ayı içerisinde bulunduğu bildirilen ve Kur'ân-ı kerîminindirilmeye başladığı mübârek gece.Kadir gecesini inanarak ve sevâbını bekleyerek ihyâ edenin (ibâdetle geçirenin) bütüngünâhlarını Allahü teâlâ bağışlar. (Hadîs-i şerîf-Gunyet-üt-Tâlibîn)Kadir gecesi, Muhammed aleyhisselâmın ümmetine mahsustur. Bu gecenin Ramazân ayınınyirmi yedinci veya on yedinci veya yirmi ile otuzuncu geceleri arasında olduğuna dâir değişikrivâyetler vardır. (Muhammed Rebhâmî)
Islamic Glossary

KANDİL GECELERİ

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

Kurban Geceleri

(Islamic Glossary) :
Kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günlerinin geceleri.Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan duâ, tövbe red olmaz. Fıtr(Ramazan) bayramının ve kurban bayramının birinci geceleri, Şâban'ın on beşinci (Berât)gecesi ve Arefe gecesi. (Hadîs-i şerîf-Riyâdünnâsihîn)Kurban gecelerinin günlerine eyyâm-ı nahr denir. (M.Zihni Efendi)