gelir


Results for "gelir"

Dictionary of Economics

KULLANILABİLİR GELİR

(Dictionary of Economics) :
Kişilerin elde ettikleri toplam gelirden, (Toplam kişisel gelir) devlete ödemek zorunda oldukları, dolaysız vergilerin çıkartılmasından sonra geriye kalan gelir.
Dictionary of Economics

MARJİNAL GELİR

(Dictionary of Economics) :
Firmanın bir birim daha fazla satması halinde, toplam gelirinde meydana gelen değişme. ?TR toplam gelirdeki değişmeyi, ?Q ise satış miktarında meydana gelen değişmeyi ifade ederse, Marjinal Gelir (MR) formülü,MR = ?TR/?Qolacaktır.
Dictionary of Economics

MARJİNAL ÜRÜN GELİRİ

(Dictionary of Economics) :
Firmaya ek bir faktör girdisi nedeniyle, firmanın sğladığı ek gelir. Üretim faktörünün ilave biriminin kullanımı sonucu elde edilen ek birim ürünün satışının firmanın toplam gelirinde çırakttığı değişim olarak da tanımlanabilir. Faktör girdisindeki değişim (?X), toplam gelirdeki değişim (?TR) olursa, Marjinal Ürün Geliri (MRP) formülü aşağıdaki şekildedir.MRP = ?TR/?X
Dictionary of Economics

MİLLİ GELİR

(Dictionary of Economics) :
Ulusal ekonomide mal ve hizmet üretimine katılan faktörlerin, bunun karşılığında aldıkları payların toplam parasal değeri. Milli gelir, belli bir dönem (genellikle bir yıl) içindeki toplam mal v ehizmet üretiminin parasal değeri ya da amortismanlar (sabit sermaye tüketimi) için gerekli pay ayrıldıktan sonra geriye kalan gelirlerin toplamı şeklinde olmak üzere başlıca iki yoldan hesaplanır. Milli geliri gayri safi milli hasıladan yola çıkarak hesaplayabilmek için GSMHdan amortismanlar ve dolaylı vergiler çıkartılır. Böylece hesaplanan faktör fiyatlarıyla milli gelir belirli bir dönemde elde edilen ücret, maaş, kar, faiz temettü, kira vb. gibi gelirlerin toplamını belirtir. GSMHdan sadece amortismanların düşülmesiyle elde edilen değer ise alıcı fiyatlarıyla milli gelir olarak adlandırılır.
Dictionary of Economics

NEGATİF GELİR VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Adil bir gelir dağılımının gerçekleştirilmesi amacıyla, devletin belli bir gelir drüzeyinin altında gelir elde eden kişilerden vergi almak yerine, bunlara para yardımında bulunması. Bu tür sosyal transfer harcaması niteliğinde olan negatif gelir vergisi kavramı ilk kez M.Friedman tarafından ortaya atılmıştır.