gelişme


Results for "gelişme"

Turkish - Kurdish Dictionary

gelişmek

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
pêş ketin, peresîn.
Turkish - Kurdish Dictionary

nicel gelişme

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
geşbûna qenderî.
Philosophical Dictionary

Gelişme.

(Philosophical Dictionary) :
( Os. İnkişaf, Fr. Developpement, Al. Entwicklung, İng. Development). Basitten karmaşığa, alt olandan üst olana doğru ilerleme... Bu anlam, geniş enlamdaki evrim deyimiyle de dilegetirilmekte ve kimi yerde gelişme'yle evrim anlamdaş kılanmaktadır. Gerçekte evrim ve devrim, gelişme'nin birbirleriyle sıkıca bağımlı iki yüzüdür. Gelişme'nin gerçekleşebilmesi için bir yanda nicelikçe birikmeler (evrim), öbür yanda nitelikçe değişmeler (devrim) gerekir. Nicelikçe birikmeleri ani nitelik değişmeleri, nitelikçe değişmeleri yine nicelik birikmeleri izler. Gelişme, böylelikle gerçekleşir. bkz. Evrim, Devrim, Evrim ve Devrim, Geliştirmek, Devim, Sarmal Gelişim.
Sociological Dictionary

SOSYAL GELİŞME [İng. Socila Progress]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyal gelişme geniş kapsamlı bir kavramdır. Hem ekonmik kalkınmayı, hem ekonomik büyümeyi ve hem de nüfusun sosyal ve kültürel seviyesindeki bir iyileşmeyi ve hem de nüfusun sosyal ve kültürel seviyesindeki bir iyileşmeyi ihtiva eder. Sosyal gelime, ekonomik olduğu kadar, beşerî kapitalin gelişmesini, insangücü kaynaklarının nitelik ve nicelik bakımından yeterli hale gelmesini, orta sınıflaşmayı, siyasî ve ekonomik katılmayı, eğitim ve sağlık imkânlarından yeterince faydalanmayı, fırsat eşitlilğini, çeşitli risklere karşı korunmayı, gösteriş tüketiminden uzaklaşmayı ifade etmektedir. Okullaşma, sendikalaşma oranları, toplam istihdamda sigortalı işçi oranı, ağımlılık oranı, hanehalkı 0-1 ya bebek ölüm oranı, dernekleşme ve resmî kanal dıı teşkilâtlanma, kurallara uyma, toplam tüketim içinde yiyecek ve giyecek oranın düşüklüğü, ortalama hayat ümidinin yüksekliğ, sosyal gelişmenin bazı göstergeleridir. (Bkz. İktisadî Kalkınma, İktisadî Büyüme, Beşerî Kapital)
Dictionary of Economics

TÜRKİYE’DE BANKACILIĞIN GELİŞMESİ

(Dictionary of Economics) :
18. yüzyıl ortalarında başlayan bankacılık faaliyetlerini önceleri sarraflar yapıyorlardı. İlk banka İstanbul Bankasıdır. 1847de iki Galatalı banker tarafından kurulmuştur. Bu bankanın kambiyo istikrarını sağlayamaması nedeniyle 1856da merkezi Londrada olan Bank-ı Osmani kurulmuştur. 1860daki buhran sırasında Bank-ı Osmani-i Şahane adıyla kurulan bankaya devredilmiştir. Daha sonra 1860da Galata bankerleri tarafından Türkiye Bankası kurulmuştur. Müteşebbislerin amacı bu bankayı resmi bir devlet bankası haline getirip banknot ihracı ayrıcalığını elde etmeti. Ancak ortaklardan birinin tutumu yüzünden bu hakkı elde edemediler ve sonra bu banka tasfiye edildi. Türkiye Bankasının başarısızlığından sonra Fransız ve İngiliz müşterek sermayesi ile kurulan Osmanlı Bankasına imtiyaz verilmesi yoluna gidilmiştir. Tanzimattan sonra Galata bankerleri ve doğrudan doğruya veya yabancı sermayedarlarla daha bir takım bankalar kurmuşlardır.