geç


Results for "geç"

Philosophical Dictionary

Nitelikten Niceliği Geçiş.

(Philosophical Dictionary) :
Bir nesnenin niteliksel değişiklii o nesnenin niceliksel değişikliğini gerektirir. Bu gerçek, doğal olaylarda olduğu kadar toplum olaylarında da böyledir. Örneğin, bir makine (nitelik) üretimi artırır (nicelik), üretimin artması da yeni bir makineyi gerektirir (nicelikten niteliğe geçiş), bu yeni makine de üretimi daha çok artırır (nitelikten niceliğe geçiş). Her devrim bir evrim sürecinde, her evrim de bir devrim sürecinde gerçekleşir. Diyalektik anlayış, nitelikle niceliğin karşılıklı ilişkileri içinde birbirlerine olan etki ve bağlılıklarını ortaya koymuştur. bkz. Nicelikten Niteliğe Geçiş, Nitelik, Evrim ve Devrim, Eytişimsel Özdekçilik.
Philosophical Dictionary

Özgecilik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Diğergâmlık, Fr. Altruisme, Al. Altruismus, İng. Altruism, İt. Altruismo). Hiç bir çıkar düşüncesine dayanmayan duygu... Özgecilik (altrüizm), benciliğe karşıt olarak Fransız düşünürü Auguste Comte (1798-1857) tarafından ileri sürülmüş bir terimdir. Ruhbilime göre özgecilik, toplumsal içgüdünün gelişmesi sonunda beliren bir yetenektir. Ancak, toplumsal içgüdünün temeli bulunan dayanışma, ortaklaşma ve yardımlaşma eğilimleri benciliğin ürünüdürler. Öyleyse özgecilik, toplumsallaşma sonunda, benciliğin gelişmiş bir biçimidir. Özgecilik, bireylerin değil, toplumun ürünüddür. Birlikte yaşamak, sürü içinde de olsa, duygudaşlıktan doğan birtakım davranışları gerektirir. Birlikte yaşayabilmek için yapılması v eyapılmaması gerekenler önce özgeciliği, sonra da töreselliği doğururlar. Töre duygusu, bir çeşit sorumluluk bilinci, düzen düşüncesidir... XVII. yüzyıl Fransız düşünürlerinden La Rochefoucault şöyle der: Bencilik kolundan tutmasa, özgecilik pek uzaklara gidemezdi... Bütün bu idealist anlayışlar özgecilik'i bireyler arası bir ilişki olarak ele alır ve karşılıksız fedakâerlık olarak niteler. oysa gerçek özgecilik, toplumsal bir ilişkidir ve bireyle toplumun gerçek uyuşumuyle belirir. bkz. Bencilik, Olguculuk, İyilik, Törebilim.
Philosophical Dictionary

Simgecilik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Timsâliyye, Fr. Symbolisme, Al. Symbolismus, İng. Symbolism, İt. Simbolismo). Herhangi bir şeyi, kendisinden başka bir şeyle belirtme işlemi... Simgecilik (sembolizm) çeşitli alanlarda kullanılan bir terimdir. Ama bu alanların hepsinde pek az ayrılıklarla aynı anlamı taşır. Örneğin mantıkta soyut bir kavramı gösteren belli bir işarettir, sayıcılık ve harfçilik gibi gizemci öğretilerde belli düşünceleri gösteren sayılar ve harflerdir, siyasî ve adlî simgecilikte çeşitli giyitler ve perukaları aynı işi görürler. Gizemcilik hemen bütünüyle simgeciliktir. Simgecilik, bir edebiyat akımı olarak da sezgici bir gizemciliği gerçekleştirmeye çalışır.Sanatçı, ülkülerinin yansısını simgelerle gerçekleştirdiği iddiasındadır. Buysa, nesnel gerçeklikten kopuk bir sanat anlayışını, gerçeklikrir, kaldı ki simgeciler gerçek dünyayı da yadsımakta ve onu ülküsel olanın bir yansısı savmaktadırlar. Sanatsal simgeciliğin altında öznel idealizm yatar. bkz. Gizemcilik, Öznel Düşüncecilik, Sanat, Gerçeküstücülük, İzlenimcilik.
Chemical Dictionary,

Geçiş elementleri

(Chemical Dictionary,) :
Periyodik sistemin orta kısmında bulunan ve bileşiklerinde, birden fazla değerlik alabilen d orbitallerinin dolmasıyla oluşan B grubu elementleridir.
Chemical Dictionary,

İç geçiş elementleri

(Chemical Dictionary,) :
Periyodik sistemin alt kısmında yer alan ve f orbitallerinin dolmasıyla oluşan elementler. Aktinitler ve lantanitler.