geçici


Results for "geçici"

Turkish - English dictionary

geçici

(Turkish - English dictionary) :
1. passing, ephemeral, fleeting, temporary, transitory, transient. 2. temporary, provisional, interim. 3. contagious, infectious. madde temporary clause, provisional article (to a law, contract, etc.). olarak temporarily; provisionally.
Dictionary of Economics

GEÇİCİ BÜTÇE

(Dictionary of Economics) :
Geçici bütçeye yıllık normal bütçenin mali yıl başına yetiştirilmemesi durumunda başvurulur. Geçici bütçeye abvurulmasının en sık rastlanan nedeni bütçenin parlamentoda ret edilmesidir. Türkiyede geçici bütçe birçok defa uygulanmıştır.
Dictionary of Economics

GEÇİCİ İHRACAT

(Dictionary of Economics) :
Bir ürünün nihai bir ürün olabilmesi amacıyla gerekli işlemlerinin gerçekleşmesi için geçici olarak yurtdışına gönderilmesidir.
Dictionary of Economics

GEÇİCİ KABUL

(Dictionary of Economics) :
İhraç edilmek için üretilen bir nihai malın üretimi sırasında kullanılacak girdilerin gümrüksüz olarak ithal edilmesidir.
Philosophical Dictionary

Geçici Törebilim.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Muvakkat ahlâk, Fr. Morale par provision). Yöntemli şüphesi sırasında Descartes'ın benimsediği ahlâk... Fransız düşünürü Descartes, Yintem Üstüne Söylev adlı yapıtının III. bölümünde geçici bir törebilim saptar. Çünkü ona göre asıl törebilime, yöntemsel şüphenin sonunda, yavaş yavaş ve gerçekleri birbirinden çıkara çıkara varılacaktır. Oysa bu çalışmaya başlamak için ve bu çalışma sırasında yaamımızı düzenlemek için bir törebilim gerekmektedir. Bu gereksinmeden ötürü Descartes'ın saptadığı geçici törebilim kuralları şunlardır:1.Dine, yasalara, gelenek ve göreneklere, akıllı insanların uyguladıkları aşırılıktan uzak ölçülere göre yaşamak,2. İşlerimizde kanılarak varmak ve bu kanılar üstünde diremek, eşdeyişle bu kanılardan kuşkulanmamak ve bu kanıları değiştirmemek,3. Düşüncelerimizrden başka hiç bir şeyin elimizden çok kendi isteklimizideğiştirmeye ve talihten çok kendimizi yenmeye çalışmak,4. Yaptığımız işi başkalarının yaptıkları işlerle ölçerek değerlendikmek ve böylelikle kendimizi denetlemek.Descartes'ın bu törebilimi tümüyle metafizik yapıdadır ve insanın bilinçli pratiğiyle çelişir. eytişimsel özdekçiliğe göre insan, dünyayı değiştirmekle kendisini değiştirir ve dünyayı açıklamak değil, değiştimek söz konusudur. bkz. Dekartçılık, Törebilim, Praksis, Eytişim Yöntemi.