İKÂMET


Results for "İKÂMET"

Islamic Glossary

İKÂMET

(Islamic Glossary) :
1. Kâmet. Erkeklerin farz namaza başlamadan önce okuması sünnet olan ezâna benzersözlerin ismi. Ezândan farkı fazla olarak "Hayyealelfelâh"dan sonra iki defâ "Namaz başladı"mânâsına olan "kad kâmet-issalâtü denir.İmâm olmak, müezzinlik yapmaktan ve ikâmet okumak, ezân okumaktan efdaldir(üstündür, kıymetlidir). (İbn-i Âbidîn)Kadınların ezân ve ikâmet okuması mekruhtur.Vakit girmeden önce okunan ezân ve ikâmet, vakit girince tekrar okunur. (İbn-i Âbidîn)2. Oturmak, bir yerde kalmak. (Bkz. Vatan-ı İkâmet)
Islamic Glossary

İSTİKÂMET

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın beğendiği, doğru, hak yolda bulunma.Kim ki hac eder, kötü söz konuşmaz ve istikâmetten ayrılmazsa, annesinden yenidoğmuş gibi, bütün günâhlarından sıyrılır. (Hadîs-i şerîf-İhyâ-u Ulûmiddîn)Allahü teâlâ kendisine Hûd sûresinde; "Emr olunduğun gibi istikâmet üzere ol!"buyurunca, Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem, istikâmetin zorluğuna işâretle;"Beni Hûd sûresi ihtiyarlattı" buyurdu. Yâsîn sûresinde; "Ey Resûlüm! Sen elbetteistikâmet üzeresin" buyurulunca, Resûlullah efendimiz rahatlamışlardır. (Seyyid Tâhâ)Kıyâmet günü Sırat köprüsünden geçebilmek için istikâmet üzere bulunmak gerekir.(Muhammed Hâdimî)İstikâmet, kerâmetin üstündedir. (İmâm-ı Rabbânî)Lâ ilâhe illallah kelimesini söylemekle kalb düzelir ve o kimsenin hâllerinde ve işlerindeistikâmet hâsıl olur. Zâhirin (bedenin) ve bâtının (kalb ile rûhun) istikâmeti ele geçince de,sonsuz seâdete kavuşulmuş olur. Zâhirin istikâmette olması demek , dindeki emir ve yasaklarauymaktır. Bâtının, kalb ve rûhun istikâmeti ise, hakîkî îmâna kavuşmaktır. Yüksek hocamız,hakîki îmânı, kalbi Allahü teâlâdan alıkoyan bütün fayda ve zararlardan temizlemektir, diyeaçıkladılar. (Ya'kûb-i Çerhî)
Islamic Glossary

Vatan-ı İkâmet

(Islamic Glossary) :
Geçici olarak ikâmet edilen yer. Hanefî mezhebinde on beş gün veya daha çok kalıp sonraçıkmaya niyet edilen yer.Bir kimse, okumak veya vazîfe yapmak için bir yerde senelerce kalmaya ve sonra buradançıkmaya niyet ederse, vatan-ı ikâmet olur. (İbn-i Âbidîn)