grev


Results for "grev"

Ottoman - Turkish Dictionary

GREV

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. İşçilerin isteklerini işverene kabul ettirmek için, işlerini hep birlikte bırakmaları.İslâmiyette işçi hakları çok ciddi korunmakla beraber, grev ve benzeri hareketlere başvurulması istenmez. Çünki grev, millî gelire zarar verdiği gibi, sosyal grupları doğurmakla boğuşmalarına ve dolayısıyla da millî huzura zarar getirir. Grev, daha çok kapitalist sistemlerin "Hak, kuvvettedir" şeklinde ifade edilen Avrupa'nın medeniyetindeki olumsuz düsturlarının bir sonucudur. Ve bir işçinin işverenle iktisadî müsabaka edemediğinden, işçiler birliği kurulmasıyla işverene karşı güçlü olmasına kapitalist sistem itiyor. Halbuki İslâmda kişi, kendi küçük gücüyle başbaşa bırakılmamıştır. Çünki "hak kuvvettedir" kaidesinin yerine; İslâm, "kuvvet haktadır" der. İşçi haklı ise, devletin gücü işçinin yanında olur. Bununla beraber İslâm, müsbet müsabaka prensibini de kaldırmaz. Ancak taraflar arasında hukuk ve adaletle nezaret eder.
Dictionary of Economics

GENEL GREV

(Dictionary of Economics) :
Birçok işyeri ve işkollarında işçilerin kendiliklerinden ya da bir mesleki kuruluşun verdiği emre uyarak mesleki ya da siyasi bir amaçla topluca işi bırakmalırıdır. Türkiyede genel grev yasaklanmıştır.
Dictionary of Economics

GREV

(Dictionary of Economics) :
İşçilerin işveren üzerinde baskı yapmak ve bu yoldan amaçlarına erişebilmek için aralarında anlaşarak topluca ve geçici olarak işlerini bırakmalarıdır. Türkiyede 1961 Anayasası ile işçilere grev hakkı tanınmıştır. Grev hakkını düzenleyen kanun hükümlerine dayanmaksızın en çok rastlanan grev türleri şunlardır:1) Siyasi grevler: Siyasi grevler hükümetin iç ve dış politikasını etkilemeye yöneliktir.2) Dayanışma grevi: Başka bir işyerinde ya da işkolunda girişilen grev hareketinin başarıya ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılır.3) Yavaşlatma grevi: İşçilerin işi bırakmamakla beraber, çok yavaş çalışarak ve verimi düşürerek işveren üzerinde baskı kurmalarıdır.4) Genel grev: Bütün işçileri ilgilendiren bir konuda siyasi iktidarı ve kamuoyunu uyarmak amacıyla yapılan genellikle kısa süreli grevlerdir. Birçok ülkede genel grev yasal sayılmıştır. Türkiyede ise genel grev yasaklanmıştır.5) İhtar grevi: İşverenleri ya da resmi makamları uyarma ve sendikaların gücünü gösterme amacını taşımaktadır.6) Oturma grevi: Grev ilan edildikten sonra işçilerin işyerinden ayrılmayarak üretim faaliyetlerinin büsbütün durmasına neden olmaları ya da işyerinin yönetimine el koymalarıdır.
Dictionary of Economics

KANUNSU GREV

(Dictionary of Economics) :
Ülkemizde ilk defa 1961 Anayasası 47. maddesinde grev işçilerin temel hakkı olarak tanınmıştır. Daha sonra yürürlüğe giren 1963 tarihli Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 17. maddesi grevin tanımını yaptıktan sonra ikinci fıkrasında, İşçilerin işverenlerle olan ilişkilerinde iktisadi ve sosyal durumlarını korumak veya düzeltmek amacıyla ve bu kanunun hükümlerin uygun olarak yapılan greve kanuni grev, bu amacın dışında veya bu kanun hükümlerine uyulmakmsızın yapılan greve, kanun dışı grev denir düzenlemesini getirerek hangi grevlerin kanun dışı sayılacağını saptamıştır. 1982 tarihli Anayasanın 54. maddesinde, Grev hakkı iyi niyet kurallarına aykırı tarzda toplum zararına ve milli serveti tahrip edecek şekilde kullanılamaz. hükmü ile hangi durumlarda grevin yasa dışı olabileceğini göstermiştir. Aynı maddenin yedinci fıkrasında; siyasi amaçlı grev, dayanışma grevi, genel grev, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz denilerek, bu gibi eylemlerin yasa dışı olduğunu belirtmiştir. 5.5.1983 tarihinde yürürlüğe giren 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla, çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denilir. Bu koşullara aykırı olarak yapılan grev ise yasa dışı olacaktır.
Dictionary of Economics

TERTİPLİ GREV

(Dictionary of Economics) :
Kanunda gösterilen usul ve şartlara uyularak ve bir sendikanın sorumluluğu altında yapılan grevler. Türk mevzuatında, ancak bu tür grevlere izin verilmektedir.