gris


Results for "gris"

Dictionary of Economics

FİRMA ARZI EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bir firmanın kısa dönem arz eğrisi marjinal maliyet eğrisinin ortalama değişken maliyet eğrisinin yukarısında bulunan bölümüdür. (Şekil: 5 Orijinal kitapta 81. sayfada)MM: Marjinal maliyet eğrisi OTM: Ortalama toplam maliyet ORM: Ortalama değişken maliyetFreme F, fiyat düzeyinde M, kadar, F, fiyat düzeyinde M, kadar mal satmaktadır. Firma M, ve M, üretim miktarlarında kar elde etmektedir. Fiyat F, noktasının altına düşerse firma üretimini durdurur. Bu nedenle firmanın kısa dönem arz eğrisi marjinal maliyet eğrisinin ortalama değişken maliyet eğrisinin üzerinde kalan bölümüdür.
Dictionary of Economics

FİYAT-FAKTÖR EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Kullanılan faktörlerden birinin fiyatındaki bir değişme sonucu firma iç üretim dengesinin nasıl etkileneceğini gösterir. Firmanın üretim faaliyetinde iktisadi ve teknik etkinliğin belirlendiği denge durumu, eş-maliyet doğrusunun eş-ürün eğrisine teğet olması ile ortaya çıkar. Bir faktörün fiyatındaki değişme, eş-maliyet doğrusunu da değiştirir. Örneğin sermaye fiyatı değişmezken emeğin fiyatı düşerse eş maliyet doğrusunun eğimi azalır ve firma yeni bir denge noktasına ulaşır.(Şekil 8 Orijinal kitapta 83. sayfada)Başlangıçta eş-maliyet doğrusu SE, olsun. Sermaye fiyatı değişmezken emek fiyatının azalması firmanın daha fazla emek faktörü kullanmasını sağlar ve eş-maliyet doğrusu S E, konumuna gelir. Eş-ürün eğrisinin eş maliyet doğrusuna teğet olduğu denge noklatalarını birleştiren eğriye fiyat faktör eğrisi denir.
Dictionary of Economics

FİYAT-TÜKETİM EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Tüketicinin kullandığı iki maldan birinin fiyatındaki değişme sonucu tüketicinin yeni denge durumunu gösterir. Fiyattaki değişimin tüketici dengesine olan etkisini incelerken gelir düzeyinde bir değişme olmayacağı varsayılacaktır. Tüketicinin geliri sabit iken, satın aldığı mallardan birinin fiyatındaki değişme sonucunda bütçe doğrusu yer değiştirmektedir.Şekilde Y malı fiyatı sabit iken X malı fiyatının düştüğünü varsayalım. Bu durumda tüketici eskiye oranla daha çok X malı satın alabilir. Bütçe doğrusu başlangıçta KL, iken KL konumuna gelir. Başlangıçta denge noktası U, farksızlık eğrisinin KL bütçe doğrusuna teğet olduğu D noktasıdır. X malı fiyatının düşmesi sonucunda yeni denge noktası ise D olur. Bu noktada U2 farksızlık eğrisi KL2 bütçe doğrusuna teğet olmaktadır. D1 ve D2 noktalarının birleştirilmesinden oluşan eğriye fiyat-tüketim eğrisi adı verilir. Fiyat-tüketim eğrisi tüketicinin satın aldığı mallardan birinin fiyatındaki değişme durumunda tüketiciye en yüksek tatmin sağlayan mal bileşimlerini göstermektedir.(Şekil 9 Orijinal kitapta 84. sayfada)
Dictionary of Economics

LAFFER EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
ABDde özellikle Reagan döneminde popüler hale gele Arz Yanlı İktisat (Supply Side Economics) görüşünün teorik temellerinden birini oluşturan ve A.Laffer tarafından ortaya konulan eğri. Laffere göre vergi oranlarındaki indirim iki tür etki oluşturur. İndirim nedeniyle toplam arz artarken, diğer taraftan vergi gelirleri de artar. Çünkü marjinal vergi oranlarındaki indirim bireylerin çalışma, boş zaman, tüketim/tasarruf arasındaki tercihlerini çalışma ve tasarruf lehine değiştirmelerini sağlar. Bu görüşler temel alınarak çizilen eğirye göre, vergi gelirleri ile vergi oranları arasında belli bir vergi oranından sonra ters yönlü ilişki ortaya çıkmaktadır.
Dictionary of Economics

LORENZ EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir dönemde çıkartılan reel gelirin yüzde olarak kişisel bölüşümünü inceleyen ve gelir dağılımındaki eşitsizliklerin gösterilmesine kulanılan eğri. Aşağıdaki şekilde yatay eksende bireylerin nüfus içindeki yüzdelerinin yer aldığı bir Lorenz eğrisi görülmektedir.(ŞEKİL VARR. ORİJİNAL KİTAP SAYFASI 181)Şekildeki OA çıkartılan gelirin tam olarak eşit biçimde bölüşüldüğünü gösterir. Gelir paylaşımı eşitsiz hale geldikçe, Lorenz eğrisi giderek tam eşitlik doğrusundan uzaklaşmaya başlayacak ve daha çukur hale gelecektir. Kesik çizgili eğri böyle bir durumu göstermektedir.