gris


Results for "gris"

Dictionary of Economics

PHILLIPS EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Parasal ücretlerin değişim oranıyla, işsizlik oranı arasında varolduğu öne sürülen ters yönlü ilişkilerin grafik anlatımı. A.W.Philips 1958de yayınladığı bir makalede İngilterede 1861-1957 arasındaki işsizlik oranlarıyla parasal ücretlerin değişim oranlarını bir grafik üzerinde göstererek ithalat fiyatlarındaki olağan üstü artışların görüldüğü yıllar dışında, parasal ücretlerin değişiminin işsizlik oranıyla açıklanabileceğini savunmuştur. İşsizlik oranının düşük olduğu dönemlerde klasiklerce ileri sürüldüğü gibi işverenler arasındaki rekabet nedeniyle nitelikli işgücüne ödenen ücretler yükselmekte işsizlik oranlarının yüksek olduğu dönemlerde ise parasal ücretlerdeki değişim oranları daha düşük olmaktadır. Philips Eğrisinin en önemli sonucu, belli bir işsizlik oranına denk geldiği görüşünden hareketle düşük işsizlikle düşük enflasyon oranlarının aynı anda gerçekleşemeyeceğini öngörmesidir. Bir başka öngörüşü de yüksek enflasyonun işsizliği düşüreceğidir. Ancak özellikle 1970li yıllarda yüksek enflasyon (ücret artışı) oranlarının yüksek işsizlik oranlarıyla birlikteyaşanır olması, enflasyon-işsizlik ilişkisinin açıklanmasına Phillips Eğrisinin bir çözümleme aracı olarak önemini yitirmesine yol açmıştır.(ŞEKİL VAR!!!! ORİJİNAL KİTAPTAKİ SAYFASI 270)
Dictionary of Economics

SOSYAL KAYITSIZLIK EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Samuelson tarafından geliştirilen bir kavramdır. Bergsoncu bir sosyal refah fonksiyonu, toplum refahı ile kişisel tatminler (rafah arasında ilişki kurar. Kişinin refahındaki değişmeler toplum refahını aynı yönde etkiler. Buradan hareketle, bir sosyal refah fonksiyonunu kişisel tatminler yolu ile değil, mal miktarı ile belirtmek mümkündür.
Dictionary of Economics

TERSİNE DÖNEN EMEK ARZ EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Ücret seviyesi artarken, önce çalışmak isteyenlerin miktarında bir artış meydana gelmekte, fakat bir noktadan sonra emeğini arzeden işçi sayısında ücret seviyesinin artmasına rağmen bir azalma görülmektedir. İşte ücret ile çalışan işçi sayısı arasında bu tür ilişkiyi gösteren eğriye tersine dönem emek arz eğrisi denir.
Dictionary of Economics

TERSİNE TALEP EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Genel kuralın istisnası olarak, bir malın fiyatının arttığında talebinin de artması ile ortaya çıkan çelişik durum. Buna Giffen çelişkisi (paradoksu) da denir. Bunun klasik örneği emeğin fiyatının artmasıyla talebinin de fazlalaşmasıdır. Bunun kaynağında, belirli koşullar altında düşük ve sabit bir gelir düzeyinde, fiyatların artması karşısında insanların gıda maddesi ihtiyaçlarını daha fazla ekmek talep ederek gidermeleri gereği vardır. Bu tip mallara Giffen Malı denildiği de olur.
Dictionary of Economics

TOPLAM ÜRÜN EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Belli bir dönemde üretim faktörleri ile üretim miktarı arasındaki ilişkiyi gösterir. Üretim faktörlerinden sadece birinin miktarı değiştirilip diğerleri sabit tutulursa, bu durumda toplam üretim artar, belirli bir noktadan sonra artış giderek azalır. Buna azalan verimler yasası denir. Bu durumda üretimin düşmeye başladığı noktaya kadar üretim yapılır.