gölge


Results for "gölge"

Sociological Dictionary

GÖLGE HADİSE [İng. Ephiphenomena]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Marx, K. )GÖRÜŞME (Eski d. Mülakât) İng. Interview]: Sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. (Bkz. Ankez) Çoğunlukla yüz yüze yapılmasına karşılık, telefonla da yapılabilir.GÖSTERİŞ TKETİMİ [İng. Conscipious Consumption]: Thorstein Veblen, tarafından tanıtılmış ve iktisat diline girmiş olan bir terimdir. Vblen, bu terimi "The Theory of Leisure Class"(1899) adlı kitabında ele almıştır.Gösteriş tüketimi, bilhassa kullanılan mal, araç ve gereçle statü sağlanmak istenmesiyle ilgilidir. Gösteriş tüketimine giren malların fonksiyonel olmaktan çok, sembolik değeri söz konusudur. Bu çeşit bir tüketim bir ihtiyacın tatminine dönük değildir. Genellikle alt tabakaların, üst tabaka statüsüne özenmenin bir sonucudur. Gösteriş tüketimi yoluyla kaynak israfı ve yanlış kaynak kullanımı, gelişme gayretleri içindeki ülkeleri olumsuz olarak etkilemektedir.
Dictionary of Economics

GÖLGE FİYATLAR

(Dictionary of Economics) :
Firmanın kullanacağı ek girdi birimleri için ödemeye razı olacağıdeğere gölge fiyatı denir. Gölge fiyat kavramının piyasa fiyatı ile bir ilgisi yoktur.
Dictionary of Economics

GÖLGE FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Gölge fiyat, bir malın belli bir teknoloji içinde, üretim maliyetlerine bağlı olarak oluşan fiyatının piyasadaki fiyatı ile arasındaki farktır.
Names Dictionary

GÖLGE-N

(Names Dictionary) :
Kız ismi.Güneş ışınlarından koruyan (senin) karartın
Meteorological Glossary

GÖLGEDE SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(SHADE TEMPERATURE) [i]Çevre koşullarından, yağıştan, direk güneş ışınlarından ve etrafındaki cisimlerin neden olduğu ısı radyasyonundan korunan ve etrafında havanın serbestçe dolaşabildiği gölgedeki bir termometreden ölçülen hava sıcaklığı. Stevenson siperi, sayılan bütün bu koşulları bir termometreye sağlayabilecek özelliktedir. Meteorolojide verilen hava sıcaklıkları gölgede ölçülmüş sıcaklıklardır.