görüş


Results for "görüş"

Sociological Dictionary

TARİHÇİ, TARİHÇİ, TARİHÇİ GÖRÜŞ [İng. historical M

(Sociological Dictionary) :
Sosyal olayların açıklanmasında, araşıtırılmasında tarihî açıdan kunuları belirli bir zaman ve yer boyutu açısından ele almaktadır.Tarih, dinamik boyutları olan, sosyolojiye laboratuvar görevi yerine getiren bir bilim dalıdır. Sosyal bilimlere konu olan olaylar ve meseleler tecrübî yöntemlerle ele alınabilen tekrar edilebilen bir nitelik taşımazlar. Bu turumda, tarihi metotdon faydalanarak olayların sebeb ve sonuç ilişkilerini meydana geldikleri tarih kesitinde itibarî olarak ele almak ilmî bir ihtiyaçtır.Sosyoloji sosyal müesseselerin gelişmesinin de araştırılmasıdır. Her sosyoloji araştırması bir tarih boyutunu gerektirmektedir.Tarihçi okul Almanya'da doğmuştur. E. Troleltsch, W. Dithey, K. Mannheim, F. Hegel gibi isimlerinin yanısıra, D. Vico, M. Weber, A. Comte, K. Marx ve L. Gumplowicz gibi isimler de tarihi metodu kullanan veya bu okulun temsilcileri arasında yeterlerini almışlardır. (Erkal, M. E., 1993, Freyer, H. 1963, Sezal, İ., 1981)
Dictionary of Economics

KENNEDY GÖRÜŞMELERİ

(Dictionary of Economics) :
GATT çerçevesinde düzenlenen ve dünya ticaretininserbestleştirilmesini amaçlayan görüşmelerin altıncısı. 1964 yılında başlamış, 1967 Temmuz ayında sona ermiştir. Bu görüşmelerin önceki GATT görüşmelerinden önemli bir farkı, tarife indirimlerinin madde bazında değil, genel olarak ele alınmasıdır. Görüşmelerin sonunda anlaşmaya varılan temel konular şunlar olmuştur; a) Dünya ticaretinin yaklaşık % 75ini oluºturan maddeler de tarife indirimi gerçekleşmiştir. b) Sanayi mamüllerinde ortalama indirim % 30 kadardır. Sanayi kesiminde en yüksek indirimler az gelişmiş ülkelerin ihraç potansiyelinin olmadığı selüloz-kağıt, makine teçhizat, kimya ve hassas aletleri kapsamaktadır. c) Tarımsal mallarda önemli oranlarda olmayan tarife indirimleri sağlanmıştır.Bu görüşmelerde öngörülen tarife indirimleri belirlenen bir takvim çerçevesinde değişik ülke gruplarınca aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir.
Dictionary of Economics

TOKYO GÖRÜŞMELERİ

(Dictionary of Economics) :
1973-1979 yılları arasında GATT'I tehdit eden korumacılık eğilimini engellemek amacıyla yapılan GATT görüşmeleridir.
Meteorological Glossary

DİKEY GÖRÜŞ UZAKLIĞI

(Meteorological Glossary) :
(VERTICAL VISIBILITY) [i]Gözlemcinin dikey olarak yukarıya baktığında görebildiği en uzak mesafe. Bu mesafenin belirlenmesinde sabit bir referans olamayacağı için bir balon veya bulut tepesi referans olarak kullanılır. Havaya bırakılan bir balonun gözden kayboluncaya kadar çıktığı yükseklik dikey görüş mesafesini verir.
Meteorological Glossary

GÖRÜŞ ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(VISIBILITY METER) [i]Görüş uzaklığını ölçmek için kullanılan alet.