gözlem


Results for "gözlem"

Meteorological Glossary

RADAR SONDAJ GÖZLEMLERİ

(Meteorological Glossary) :
(RADARSONDE OBSERVATIONS) [i]Radarın yükselmekte olan cihazla yapmış olduğu açı, cihazın yüksekliği ve radarla olan mesafenin izlenmesiyle elde edilen rüzgar ve diğer meteorolojik verilere ilişkin yüksek seviye gözlemlerine verilen isim.
Meteorological Glossary

RAOB/RADYOSONDA GÖZLEMİ

(Meteorological Glossary) :
(RAOB) [k]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete radyosonde denir. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.
Meteorological Glossary

UÇURTMA GÖZLEMLERİ

(Meteorological Glossary) :
(KITE OBSERVATION) [i]Uçurtma yardımıyla havaya gönderilen aletlerle yapılan sondaj. 1749 yılında ilk defa bir uçurtma yardımıyla termometre gönderilmiş ve ilk yüksek seviye gözlemi yapılmıştır. 1894 yılında ise uçurtma yardımıyla gönderilen aletler yazıcı hale getirilmiştir. Bu dönemlerde ölçümler daha çok atmosferin elektrik yükü ve sıcaklık üzerinde yoğunlaşmıştır. Uçakların icadıyla birlikte, uçurtma tellerinin uçuşa engel olduğu ve gözlemlerin uçaklar tarafından yapılması nedeniyle uçurtma gözlemleri bırakılmıştır. Bilindiği gibi günümüzde yüksek seviye sondajları radyo-sondaj veya pilot balonlar tarafından yapılmaktadır.
Dream Dictionary of Phrase

GÖZLEM

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Yufka.
Dream Dictionary of Phrase

GÖZLEM / GÖZLEM ALETİ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Gözlem yapmak, bir şeyin aslını anlamaya çalışmak ve unsurları yerli yerine koymaya; Gözlem aleti görmek, üst düzey devlet adamlarına yakınlığı olan kimseye delalet eder.