gümrük


Results for "gümrük"

Dictionary of Economics

GÜMRÜK

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkeye giren ya da ülkeden çıkan her türlü eşyadan alınan vergi, resim veya harçtır. Gümrük kavramı, bu işlemlerin yapıldığı yer içinde kullanılmaktadır.
Turkish - English dictionary

gümrük

(Turkish - English dictionary) :
1. duty; tariff. 2. customs, customs bureau (as an agency of the state). 3. customshouse, customhouse. almak /dan/ to collect duty (on). ambarı/antreposu bonded warehouse. anlaşması customs treaty. beyanı customs entry, customs declaration. beyannamesi/bildirgesi customs declaration, bill of entry. birliği customs union. ten çıkarmak /ı/ to clear (something) through customs. faturası certified invoice. ten geçirmek /ı/ to clear (something) through customs. ten geçmek to pass through customs. görevlisi/memuru customs officer, customs inspector. kaçakçılığı smuggling. kapısı port of entry. komisyoncusu customs broker, customs agent. kontrolü customs inspection. ten/yangından mal kaçırır gibi 1. with undue haste, hurry-scurry, scurrying needlessly. 2. surreptitiously, secretively. ten mal kaçırmak to smuggle goods. manifestosu customs manifest. ten muaf duty-free. muamelesini yapmak /ın/ to clear (something) through customs. muayenesi/yoklaması customs examination; examination of passengers´ luggage. muhafaza memuru customshouse guard. resmi customs, duty. e tabi dutiable, subject to duty. tahsildarı collector of customs. tarifesi customs tariff. G ve Tekel Bakanı Minister of Customs and Monopolies. G ve Tekel Bakanlığı the Ministry of Customs and Monopolies. vergisi customs, duty.
Dream Dictionary of Phrase

GÜMRÜK / GÜMRÜKÇÜ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Gümrük görmek, Allah Teala'nın koyduğu sınırlara delalet eder. Gümrükçü için Bakınız; Denetçi.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK BİRLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Bir grup ülkenin kendi aralarındaki ticareti kısıtlayan diğer önlemleri kaldırmaları ve gümrük birliği dışındaki ülkelere karşı ortak bir gümrük tarifesi uygulamalarıdır. Gümrük birliği iktisadi bütünleşmenin bir aşamasıdır. Roma Antlaşması ile kurulan Avrupa Ekonomik Topluluğu günümüzde en önemli gümrük birliği durumundadır.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK BİRLİĞİ

(Dictionary of Economics) :
Gümrük birliği, ülkelerin birbirlerinden gümrük vergisi almamak için kurdukları birliktir. Birlik üyesi ülkeler, birlik üyesi olmayan ülkelere tek ve ortak bir gümrük tarifesi uygularlar. Bunun sebebi, birlik ülkelerinin birbirlerine yabancı mal satmalarını önlemektir. Günümüzde en önemli gümrük birliği örneği, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) dur.