gümrük


Results for "gümrük"

Turkish - Kurdish Dictionary

gümrük memuru

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
mizûr, bacdar.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK TARİFELERİ

(Dictionary of Economics) :
İthal mallarına uygulanacak vergi oranlarını gösteren listelerdir. Gümrük tarifeleri advalorem ya da spesifik nitelikte olabilir. Bir de ikisini birleştiren karma vergiler vardır.Advalorem tarifelerde vergi ithal edilen malın değeri üzerinden belirli bir oran olarak alınır. Spesifik tarifeler is ithal edilen malın fiziki birimi üzerinden alınır. Türkiyede 1954ten beri advalorem tarife gümrük tarifelerinin amaçları şöyle sıralanabilir:1) İthalatı sınırlamak.2) Yurtiçi sanayi dış rekabete karşı korunmak.3) Devlete gelir sağlamak.4) Ödemeler bilançosundaki açığı gidermek.5) Yerli işçiyi yabancı işçiye karşı korumak.6) Yerli üreticileri dampinge karşı korumak.7) Belirli ürünlerde ülkenin kendi kendine yeterliliğini sağlamak.8) Korumacı önlemler alan ülkelere misillemede bulunmak.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK TARİFELERİ

(Dictionary of Economics) :
İthal malların bir ülkeye girişinde hangi matrah ve ne oranda vergi ödeyeceklerini bildiren tarifedir. Gümrük tarifeleri, ilgili ülkeler tarafından saptanır ve malların cinsiyle her malın vergi oranını kapsamaktadır. İki türlü gümrük tarifesi vardır: Anlaşmalı gümrük tarifeleri kendileriyle ticaret anlaşması olan ülkelerden gelen mallar için yapılırken; genel gümrük tarifesi kendileriyle ticaret anlaşması olmayan ülkeler mallarına uygulanan tarifelerdir.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK TARİFELERİ VE TİCARET GENEL ANLAŞMASI

(Dictionary of Economics) :
Cenevre'deki uluslararası bir konferansta imzalanan ve 1948'de yürürlüğe giren uluslararası bir ticaret anlaşmasıdır. Amacı, tercihli ticaret anlaşmalarını önlemek, dış ticaretle ilgili sınırlamaların ortadan kaldırılması ve uluslarası ticaretin serbest bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktır.
Dictionary of Economics

GÜMRÜK VERGİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkeye giren ithal mallardan veya bir ülkeden çıkan ihraç mallardan alınan vergilerdir. Gümrük vergileri, genellikle ithal mallara uygulanırlar ve değer (ad valorem) ya da fiziksel miktar üzerinden alınırlar. Yerli sanayii korumak için alınanlar ve devlete gelir sağlamak için alınanlar şeklinde ikiye ayrılırlar.