güvey


Results for "güvey"

Turkish - Turkish dictionary

İÇGÜVEY

(Turkish - Turkish dictionary) :
b.is. Karısının ailesinin evinde onlarla birlikte oturan damat,
Ottoman - Turkish Dictionary

İÇGÜVEY

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
t. (İçgüveyi, içgüveysi) Kayınpederinin evine alınan dâmat. Karısı tarafının evinde oturan dâmat.
Dream Dictionary of Phrase

GÜVEY

(Dream Dictionary of Phrase) :
Davulu, zurnalı ve çalgı aletli bir ortamda güvey görmek birinin vefatına, Oratada gelin yokken güvey olmak vefat etmeye, Gelin var ve adı da biliniyorsa, dünyalığa delalet eder. (Ayrıca Bakınız; Gelin.)
Plants Glossary

Güveyfeneri

(Plants Glossary) :
(Gelinfeneri / Fenerçiçegi / Gelinotu / Askelmasi / Kis kirazi / Physalis alkakengi / Winter cherry / Lanterne) Patlicangillerden, kireçli topraklarda yetisen bir çesit bitkidir. Çiçekleri pembe-beyaz renklerdedir. Yemisleri kiraz ya da küçük domateslere benzer. C vitamini içerir. Lezzeti acimtiraktir. Meyveleri Eylül-Ekim aylarinda toplanip kurutulur. Kullanildigi yerler: Idarar ve ter söktürür. Karinda toplanan suyu bosaltir. Böbrek taslarinin düsürülmesine yardimci olur. Sarilikta da faydalidir.
Plants Glossary

farekulağı (güveyotu)

(Plants Glossary) :
Çuhaçiçeğigillerden; tohumları kuşyemi olarak kullanılan bitkilerin cins ismidir. Kokusu güzeldir. Çiçekleri, beyazımtırak erguvan rengindedir. Dallarının ucunda, küçük demetler halinde bulunur. Yapraklarının altı tüylüdür. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde; terpinol, terpinin vethymol gibi kokulu maddeler vardır.Faydası : İştahı açar, vücuda dinçlik verir. Nezleyi keser. Göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir, balgam söktürür. Diş ağrılarını keser. Sinir bozukluklarını giderir. Görme zafiyetinde de faydalıdır. Midevi, yatıştırıcı ve spazm gidericidir. Yaralar için hazırlanan ilaçların bileşiminde vardır.