hakim


Results for "hakim"

Ottoman - Turkish Dictionary

HAKÎM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hikmetle muttasıf olan ve mevcudatın hakikatına vâkıf olan. Hikmet mütehasssı. İlm-i hikmette mütebahhir ve mütehassıs olan. İş ve emirleri hikmetli ve yanlışsız olan. * Tabib, doktor.
Ottoman - Turkish Dictionary

HÂKİM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Galib. Haklı ve haksızı ayırıp hak ve adalet üzere hükmeden. Başkasını müdahale ettirmeden idare eden, Allah (C.C.) * Memleketi idare eden. * Mahkeme reisi. (Hâkim-i Hakikî, Hâkim-i Ezelî, Hâkim-i Mutlak, Hâkim-i Zülcelâl, Hâkim-i Lemyezel... gibi isimlerle, Cenab-ı Hakk'a âit olan Hâkim sıfatı Kur'ân-ı Kerim'de 86 def'a zikredilir.)
Dream Dictionary of Phrase

HAKİM

(Dream Dictionary of Phrase) :
Adaletle hütmeden bir kadı olduğunu görmek iş ve mesleğinde insaf ve merhamet ölçülerini muhafaza etmeye, Adil ve ehil insanları şahit olarak dinleyen hakim, insanı kurtuluşa götürecek gerçek doğrulara, Ayak takımını ve alelade insanları şahit olarak dinnleyen yargıç, rüşvet yiyen, zalim hakime, Hakim bazen, gerçek adaletin tecelli edeceği 'hesap günü'ne delalet eder.
Islamic Glossary

HÂKİM

(Islamic Glossary) :
Haklı ve haksızı ayırıp, hak ve adâlet üzere hükmeden, karar veren.Hak ve adâlet üzere bir gün hâkimlik yapmayı, bir sene devamlı gazâ etmekten (Allahyolunda harb etmekten) daha çok severim. (Hadîs-i şerîf-Berîka)
Turkish - English dictionary

hakim

(Turkish - English dictionary) :
1. sage, a profoundly wise man. 2. philosopher. 3. wise, sage, sagacious.