hamle


Results for "hamle"

Ottoman - Turkish Dictionary

HAMLETMEK

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Yüklemek, zannetmek.
Meteorological Glossary

FIRTINAMSI HAMLE

(Meteorological Glossary) :
(GUSTNADO) [i]Genellikle oraj bulutlarının yarattığı hamle cepheleri boyunca gelişen, zayıf ve kısa ömürlü fırtınamsı, toz hortumuna benzer kuvvetli rüzgarlar (tornado kelimesinden türetilmiştir.).
Meteorological Glossary

HAMLE

(Meteorological Glossary) :
(GUST) [i]Rüzgar hızındaki ani artış. Rüzgar hızında ani artışının hamle olabilmesi için bu artışın 10 Knots'dan fazla olması, artışla birlikte rüzgar hızının 16 Knots'ı geçmesi ve süresinin 20 saniyeden az olması gerekir. Rasat zamanında elde edilen ortalama rüzgar hızından daha fazla (en az 10 Knots) hızda esen, ani artış gösteren kısa süreli rüzgar. Yeryüzü şekillerinden ve binalardan yukarıya doğru uzaklaştıkça hamle olayı da azalır. Konveksiyonel akıntılar, edi dalgaları, termal kararsızlık ve yeryüzündeki insan yapısı engeller nedeniyle yerde her zaman hamle görmek mümkündür. Hamle şiddeti ortalama rüzgarın % 25'i ile % 100'ü arasında değişir. Her rasat saati itibariyle 30 - 40 defa hamle görmek mümkündür. Karalara göre, suyla kaplı alanlar üzerinde rüzgar daha az hamleli eser. Örneğin, rasat saatinde ortalama rüzgar hızı 10 Knots ise rüzgarın hamle olarak değerlendirilebilmesi için artışla beraber rüzgar hızının 20 Knots'ı geçmesi gerekir.
Meteorological Glossary

HAMLE CEPHESİ

(Meteorological Glossary) :
(GUST FRONT) [i]Oraj bulutlarının aşağı doğru güçlü akıntılarının yarattığı hamleli yer rüzgarlarının serin olan kenarları için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

HAMLELİ

(Meteorological Glossary) :
(GUSTINESS) [i]İster yeryüzü ısınmasından kaynaklanan konvektif akıntılardan, isterse edi dalgaları yaratan yeryüzü düzensizliklerinin mekanik etkisinden kaynaklanan etkilerden olsun, rüzgar hızındaki artış ve azalışlar için kullanılan terim.