haraç


Results for "haraç"

Ottoman - Turkish Dictionary

HARAC-I MUKASSEME

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Arazinin hâsılatından yerin tahammülüne göre alınacak bir vergidir. bu harac, hâsılata taallûk eder. Bir sene içinde hâsılat tekerrür ederse bu harac da tekerrür der. Fakat mahsulât mevcud olmayınca bu vergi de alınmazdı.
Ottoman - Turkish Dictionary

HARAC-I MUVAZZAF

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Tar: Arazi üzerine her dönüm başına senevi maktuan muayyen bir miktar meblağ olarak alınacak bir vergidir. Buna "harac-ı vazife" adı da verilir. Bu vergi, zimmete taalluk eder ve araziden yalnız bilfi'l intifa edilmekle değil, intifaa temekkün ile de tahakkuk eder. Binaenaleyh, böyle bir araziyi sahibi kasden muattal bırakacak olsa, vergisini yine vermek mecburiyetindedir. (O.T. D.S.)
Dictionary of Economics

HARAÇ

(Dictionary of Economics) :
İslam hukukunda, Müslüman olmayanların devlete ödemekle yükümlü olduğu toprak vergisi. Osmanlı devletinde de maliyenin önemli gelir kaynaklarından idi. Batılı devletlerin Osmanlıları Hıristiyanlardan haraç almakla suçlaması üzerine 1865de kaldırıldı, ama bunun yerin bedel-i askeri adıyla örtük olarak geri geldi. Nihayet 1908de bu vergi de kaldırıldı.
Dictionary of Economics

HARAÇÇI ÜRETİM TARZI

(Dictionary of Economics) :
Bağımlılık okulu yazarlarından bazılarının öne sürdüğü bir üretim tarzı. Bu üretim tarzında imparatorluklar zorla ele geçirdikleri ülkeleri haraca bağlarlar. Bu haraç mal ya da para şeklinde alınabilir. İmparatorluk maliyesinin temel direği bu haraçtır. Roma İmparatorluğu bu üretim tarzına örnek olarak verilebilir.
Medicine and Hematology Glossary

character

(Medicine and Hematology Glossary) :
karakter