harita


Results for "harita"

Environmental Glossary

TOPRAK KULLANIM HARİTASI

(Environmental Glossary) :
[ Land use map ] Bir coğrafi bölgedeki toprak kullanım durumunu, siyasi sınırları, ulaşım ağını ve yöredeki su oluşumlarını da içerecek biçimde gösteren harita.
Meteorological Glossary

HARİTA PROJEKSİYONU

(Meteorological Glossary) :
(MAP PROJECTION) [i]Yuvarlak yerküre üzerindeki her bir noktayı, enlem ve boylam çizgilerini de tam olarak yansıtacak şekilde sistematik olarak düz bir zemin veya kağıt üzerine yansıtma işlemi. Meteorolojide, genellikle Lambert Konformal Konik Projeksiyonlu haritalar orta enlemlerdeki hava analizi için uygun düşmektedir. Uluslararası anlaşmalar gereği 30 ° K/G ile 60 ° K/G enlemleri arasında bu projeksiyon kullanılmaktadır. Bonne Projeksiyonu ve Amerikan Polikonik Projeksiyonlar da diğer sık kullanılanlararasındadır. Aşağı enlemlerdeki hava analizleri ve deniz amaçlı kullanımlara da Mercator projeksiyonu uluslar arası anlaşmalarda kabul edilmiştir.
Meteorological Glossary

HAVA HARİTASI

(Meteorological Glossary) :
(WEATHER MAP) [i]Sinoptik kart olarak ta bilinen hava haritaları, belli sayıdaki sinoptik istasyondan aynı zamanda toplanan rasatlardan oluşmuş bilgileri içeren, belli bir alanda o saatteki hali hazır havayı gösteren haritalardır. Sıcaklık, deniz seviyesine indirilmiş basınç, basınç değişimi, basınç değişim miktarı, yağış, gökyüzünün durumu, bulutluluk, bulut miktarı, bulut cinsi, bulut yüksekliği, hava olayları, rüzgar, hava kütleleri, cepheler ve diğer tüm gerekli bilgiler semboller ve rakamlarla hava haritaları üzerinde yer alır. Hava haritaları meteorolojik tahminlerin hazırlanmasında önemli bir yere sahiptir. Hemen hemen her üç saatte hazırlanan hava haritaları peş peşe izlendiğinde hava kütlelerinin ve cephelerin hareket yön ve hızı belirlenebilir.
Meteorological Glossary

YUKARI ATMOSFER HARİTALARI

(Meteorological Glossary) :
(UPPER AIR CHARTS) [i]Uçurtma, pilot balon, radyosonde gibi aletlerden elde edilen hava gözlemlerinin üzerine işaretlendiği, 850, 700, 500, 300, 200 ve 100 Mb. gibi belli standart seviyelerin bilgilerini gösteren haritalar. Yüksek seviye kartlarında kullanılan standart seviyeler her ulusal meteoroloji servisi tarafından ayrı ayrı belirlenebilir. Yüksek seviye haritaları yer haritaları ile birlikte kullanılarak atmosferik koşulların daha iyi analiz edilmesini ve anlaşılmasını sağlar. Genellikle bir yüksek seviye haritasında işlenen bir istasyonun değerleri; o seviyenin deniz seviyesinden olan yüksekliğini, rüzgar yön ve hızını, sıcaklığını, eğer nem varsa işba sıcaklığını kapsar.
Dream Dictionary of Phrase

ATLAS( Harita)

(Dream Dictionary of Phrase) :
Değişik unsurları içeren bir işi üstünkörü ele almaya ve bundan dolayı muvaffak olamamaya, Bazen atlas insanın iç dünyasındaki zenginliğe ve çok yönlülüğe, İnsanın elinde dürülen harita saltanat ve yönetime delalet eder.