hastalık


Results for "hastalık"

Medicine and Hematology Glossary

GAUCHER HÜCRESİ GÖRÜLEN HASTALIKLAR

(Medicine and Hematology Glossary) :
Gaucher hücreleri sadece Gaucher hastalığında görülmez. Bunun dışında KML, thalasemi major, KLL, Hodgkin, AİDS ve mikobakteri enfeksiyonlarında da görülürler.
Medicine and Hematology Glossary

KRONİK GRANÜLOMATÖZ HASTALIK

(Medicine and Hematology Glossary) :
Hastalık X kromozomuna bağlı ya da otozomal resessif geçiş gösterebilir. Süperoksit anyon yapımındaki bozukluk sonucu oluşur. Süperoksit anyonların bakteri öldürme işleminde önemli rolü vardır. Çocukluk yaşlarından başlayarak tekrarlayan, bakteriyel, bazen de mantar infeksiyonları temel klinik semptomdur. Derin dokularda lokalize apseler oluşur. En sık etken ajanların başında staphylococcus aureus ve enterobakteriler gelir. Mantarlar arasında da en sık Aspergillusa rastlanır. Tanıda NBT (nitroblue tetrazolium) testinden yararlanılır. NBT suda eriyebilen sarı renkte bir tetrazolium boyasıdır. Test sırasında solunumsal patlama yaptırılan nötrofiller boyanın mavi renk almasına neden olurlar. Yeterli solunumsal patlama olamaması durumunda boya renginde değişme olmaz. KGH için patognomonik bir testtir.
Environmental Glossary

HASTALIK HIZI

(Environmental Glossary) :
[ Morbidity rate ] Belli bir dönemde, belli bir alandaki belli bir nüfus açısından, belirli bir hastalığın beher 1.000 yada 100.000 kişi başına gerçekleşme oranı.
Environmental Glossary

HASTALIK YAPICI

(Environmental Glossary) :
[ Pathogen ] Hastalık oluşturan herhangi bir etki maddesi; genellikle bu terim, hastalığa yol açan canlı bir organizmayı anlatmakla sınırlı tutulmaktadır.
Environmental Glossary

SUYLA TAŞINAN HASTALIKLAR

(Environmental Glossary) :
[ Waterborne diseases ] Genellikle kirlilik bulaşmış suyla taşınan kolera, tifo, çiçek, dizanteri, mide ve bağırsak iltihabı, hepatit gibi salgın hastalıklar.