hava


Results for "hava"

Meteorological Glossary

KURU HAVA

(Meteorological Glossary) :
(DRY AIR) [i]Meteorolojide, çok düşük nispi nem oranına sahip olan ve aktif olarak çok fazla buharlaşmanın olduğu hava parseli. Kuru hava sayılabilmesi için gerekli olan nispi nem oranın % 60'dan aşağı olması gerekir.
Meteorological Glossary

KUTUP-DENİZSEL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR MARITIME AIR MASS) [i]Hemen hemen cP ile aynı özellikleri taşıyan kutupsal kuşakta denizler üzerinde oluşan ve Bergeron sınıflamasında mP olarak simgelendirilen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin ekvatora doğru hareketi sırasında sahip olduğu soğuk, kuru ve aşırı düzeydeki kararlı yapı, sıcak su yüzeyleri üzerinde hareketi sırasında alttan ısınıp nem kazanmasıyla birlikte koşullu karasız yapıya bürünür. Bu özellikleriyle mPw hava kütlesi cPw hava kütlesine benzer. mPk hava kütlesi ise üzerinde bulunduğu su yüzeyinden daha soğuk olduğu için aşağıdaki özellikleri taşır: Artan sıcaklık, artan nem, düz lapse-rate, kararsızlık, türbülans, hamleli rüzgar, cumulus veya cumulonimbus tipi bulutlar, kapalılığı sürekli değişen bir gökyüzü, aniden başlayıp biten kar sağanağı ve 1000 feetten daha az bulut taban yüksekliği.
Meteorological Glossary

KUTUP-KARASAL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR CONTINENTAL AIR MASS) [i]Bergeron sınıflamasında Asya, Kuzey Amerika ve Avrupa'nın kuzey kesimlerinde oluşan cP ile simgelenen hava kütlesi. Bu hava kütlesinin temel özellikleri: Düşük yer sıcaklığı, alt seviyelerde kararlılık, sık sık görülen sıcaklık enverziyonu, kilogramda bir gramdan daha az nem miktarı yani çok kuru hava ve 3 km. den daha az dikey genişlik. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha soğuk olursa (cPk), hareketi sırasında alttan ısınarak nem kazanır ve kararsızlaşma eğilimi gösterir. Bu durumda bu hava kütlesi konvektif bulutlar, türbülans, iyi bir görüş, yağmur veya kar sağanakları ve hamleli rüzgarlarla tanımlanır. Kutup Karasal Hava kütlesi üzerinde hareket ettiği yüzeyden daha sıcak olursa (cPw), o zaman hava kütlesi, stratiform tipi bulutlarla, kötü görüş mesafesiyle, çisenti ve sıcaklık enverziyonu ile tanımlanır. Bu durumda hava alttan soğumaya başlar ve kararlı yapıya bürünür.
Meteorological Glossary

KUTUPSAL HAVA DEPRESYONU

(Meteorological Glossary) :
(POLAR AIR DEPRESSION) [i]Homojen kutupsal hava kütlesinde çoğunlukla kışın oluşan ve cephesel bir özellik göstermeyen ikincil depresyonlar için kullanılan terim. Britanya Adaları yakınlarında gelişme genellikle kuzeyli ve kuzeybatılıdır. Kutupsal hava depresyonları genel akımlar doğrultusunda hareket eder ve nadiren de olsa depresyon merkezi yakınlarında ve önünde basınç gradyanı oluşursa yağış gözlenir.
Meteorological Glossary

KUTUPSAL HAVA KÜTLESİ

(Meteorological Glossary) :
(POLAR AIR MASS) [i]Yüksek enlemlerde oluşan hava kütlesi. Karasal Kutup Hava kütlesi (cP), geniş soğuk yüzeyler üzerinde meydana gelir ve düşük neme sahip olması nedeniyle oldukça kararlı bir yapıya sahiptir. Denizsel Kutup Hava kütlesi (mP), sıcak sular üzerinde oluşur ve yüksek nem nedeniyle daha az kararlıdır.