hava


Results for "hava"

Meteorological Glossary

KVATORAL HAVA

(Meteorological Glossary) :
(EQUATORIAL FRONT) [i]Stratosferin alt tabakalarında çok ani sıcaklık geçişlerinin olduğu bölge. Sakin ekvatoral kuşaktaki konverjans bölgeleri içinde aynı terim kullanılır. EKVATORAL HAVA(EQUATORIAL AIR) [i]Ekvator kuşağı üzerinde ve yakın enlemler üzerinde görülen alçak basınç karakterli, yer ve mevsimine göre değişmekle birlikte konvektif-kararsızlık faaliyetlerin fazla olduğu, yerde konverjans, yukarı seviyelerde diverjansın bulunduğu, sıcak ve nemli hava kütlesi. Bergeron'un hava kütleleri sınıflamasında 'E' ile sembolize edilir. Tropikal hava kütlelerinden değişmeyen temel özellikleri -nem ve sıcaklık gibi- nedeniyle ayrılır. Ekvator bölgesinden kuzey ve güney yönüne doğru hareketleri sırasında oluşturdukları batılı akımlar nedeniyle subtropikal antisiklonların oluşmasına neden olurlar. (EQUATORIAL AIR) [i]Ekvator kuşağı üzerinde ve yakın enlemler üzerinde görülen alçak basınç karakterli, yer ve mevsimine göre değişmekle birlikte konvektif-kararsızlık faaliyetlerin fazla olduğu, yerde konverjans, yukarı seviyelerde diverjansın bulunduğu, sıcak ve nemli hava kütlesi. Bergeron'un hava kütleleri sınıflamasında 'E' ile sembolize edilir. Tropikal hava kütlelerinden değişmeyen temel özellikleri -nem ve sıcaklık gibi- nedeniyle ayrılır. Ekvator bölgesinden kuzey ve güney yönüne doğru hareketleri sırasında oluşturdukları batılı akımlar nedeniyle subtropikal antisiklonların oluşmasına neden olurlar.
Meteorological Glossary

MUSON HAVA

(Meteorological Glossary) :
(MONSOON AIR) [i]Sibirya Kutupsal Karasal kaynaklı hava kütlesinin doğrudan ve yavaşça Hint Okyanusunun ekvatoral havasına doğru geçişi sırasında Bengal Körfezi ve Hindistan üzerinde oluşumu gözlenen hava kütlesi. Muson hava kütlesinin belli başlı özellikleri şunlardırYüksek seviyeler kadar nemli ve sıcak hava, ticaret rüzgarlarından kaynaklanan enverziyonun yokluğu, tepe yapabilen cumulus ve cumulonimbus bulutları, iyi bir görüş, etkili sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar.
Meteorological Glossary

N HAVA/ALETLİ HAVA UÇUŞU

(Meteorological Glossary) :
(N WEATHER) [i]Pilotların aletli uçuş için lisansları varsa, aletli uçuş için havaalanının tam donanıma sahip olduğunu gösteren 'aletli hava' teriminin kısaltması. Bu terimin bir havaalanı için kullanılabilmesi için en azından aletli olarak görüş ve bulut tavanının verilmesi gerekmektedir. Günümüzde birçok havaalanı bu tür donanımlara sahiptir ve güvenlik içinde uçuş yapılabilmektedir.
Meteorological Glossary

NEMLİ HAVA

(Meteorological Glossary) :
(WET AIR) [i]Herhangi bir şekilde yağmur yağmadığı halde yeryüzündeki cisimlerin nemli olduğu, üzerlerinin yağmur yağmış gibi ıslak olduğu durumu belirtmek için kullanılan terim. Bu durum, doymuş ya da hemen hemen doymuş sıcak hava kütlesinin, soğuk ve kuru hava kütlesinin yerini aldığı zaman meydana gelir. Olay, Bofor Hava Simgeleme Sisteminde "e" ile gösterilir.
Meteorological Glossary

NEMLİ/ISLAK HAVA

(Meteorological Glossary) :
(MOIST AIR) [i]Fiziki meteorolojide, su buharı ile kuru havanın karışımını belirten terim. Aynı terim sinoptik meteoroloji ve klimatolojide nispi nemi fazla olan hava için kullanılır.