haya


Results for "haya"

Dream Dictionary of Phrase

HAYA

(Dream Dictionary of Phrase) :
Erkeğin husyeleri çocuğa, kardeşe, mal ve iktidara delalet eder.
Islamic Glossary

ÂB-I HAYÂT

(Islamic Glossary) :
Hayat suyu. Saf ve berrak su. İnce ve derin mânâlı söz. Tasavvufta mürşid-i kâmil denilenevliyâ zâtların, insanların mânen canlı, kalblerinin uyanık olmalarına vesîle olan mübâreksözleri, mânevî nazarları (bakışları) ve kıymetli kalblerinden fışkır an teveccüh. Bir şeyinkıymetini kuvvetli bir şekilde ifâde için de kullanılır. Âb-ı hayevân, Âb-ı Hızır, Âb-ı zindegânî,Âb-ı bekâ da denir.Evliyânın bâtınları, kalbleri âb-ı hayâttır. Bir katre (bir damla) tadan, ölümsüz hayâtıbulmuş ve sonsuz seâdete, mutluluğa kavuşmuş olur. (İmâm-ı Rabbânî)Her sözünüz kalbime âb-ı hayât katresi,Senden başka rûhumun yok kurtuluş çâresi(Lâ Edrî)Âb-ı hayât olmayıcak kısmet ey gönülBin yıl gerekse Hızır ile Seyr-i Skender et.(Zeyneb Hâtun)
Islamic Glossary

Dünyâ Hayâtı

(Islamic Glossary) :
Âhiretten önceki hayat.Kim dünyâ hayâtını ve onun süsünü isterse, onlara yaptıklarının karşılığını buradatam olarak veririz. Bu hususta bir eksikliğe de uğratılmazlar. Onlar öyle kimselerdir ki,âhirette kendileri için ateşten başkası yoktur. Dünyâda yapageldikleri şeyler orada boşagitmiştir. (Hûd sûresi:15-16)Dünyâ hayâtı iş yapacak zamandır. Keyf yapacak, eğlenecek zaman ilerde gelmektedir.Orada dünyâda yapılan işlerin karşılığı ele geçecekdir. Dünyâ hayâtı pek kısadır. Mes'ûd okimsedir ki, bu fırsatı büyük nîmet bilir ve âhiret işlerini bu kısa zamand a gerektiği gibi yapar.Yolculukta lâzım olan azığını hazır eder. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

HAYÂ

(Islamic Glossary) :
Utanma, âr, nâmus. Çirkin şeylerden sıkılma veya edebe uymayan bir şeyin meydanagelmesinden dolayı kalbde meydana gelen rahatsızlık.Hayâ îmândandır. Îmânı olan Cennet'tedir. Fuhuş kötülüktür. KötülerCehennem'dedir. (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet-Terhîb, Buhârî)Hayâ ile îmân, berâberdirler. Biri gidince, diğeri onu tâkib eder. (Hadîs-işerîf-Nisâb-ül-Ahbâr)Allahü teâlâdan hayâ ediniz! Hakîkî mânâda Allahü teâlâdan hayâ etmek, kötüdüşüncelerden uzak durmak, helâl lokma yemek ve ölümü hatırlamaktır. Âhireti isteyenlerdünyânın zînetinden süsünden uzaklaşır. İşte bunları yapmak, Allahü teâlâdan hakkıylakorkmak demektir. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî, Taberânî)Cennet'e gitmek isteyen uzun emel sâhibi olmasın. Dünyâ işleri ile uğraşması ölümüunutturmasın. Harâm işlemekte Allah'tan hayâ etsin. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Hayâsız insan, halk içinde çıplak oturan kimse gibidir. (Hazret-i Ebû Bekr)Cebrâil aleyhisselâm, aklı, hayâyı ve îmânı Âdem aleyhisselâma getirdi ve dedi ki: "YâÂdem! Allahü teâlâ hazretleri selâm eder, sana getirdiğim şu üç hediyenin birini kabûl etsin"dedi. "Âdem aleyhisselâm aklı kabûl eyledi. Cebrâil aleyhisselâm, îmâ n ile hayâya; "Siz gidin"deyince, îmân dedi ki: "Allahü teâlâ bana emreyledi ki, akıl nerede ise, sen de orada ol!" Ondansonra hayâ da aynı şekilde, Allahü teâlâ tarafından emrolunduğunu beyân ederek, her ikisi deakıl ile berâber Âdem aleyhisselâmda kaldı. Allahü teâlâ kime akıl verirse, hayâ ile îmân daonunla berâberdir. Aklı olmayanın ne hayâsı, ne de îmânı vardır. (Süleymân bin Cezâ)Kul hayâ sâhibi olduğu zaman, hayır ve iyi işlere yapışır. Hayâ kalbe yerleştiğinde, nefsinarzû ve istekleri ondan uzaklaşır. (Ebû Süleymân-ı Dârânî)Allahü teâlâdan hayâ etmeyen kimse, insanlardan da hayâ etmez. (Zeyd bin Sâbit)Âfetlerin evveli, cehâlet, bilgisizlik, sonra nefsin arzû ve isteklerine meyletmek, sonrahayâyı terk etmektir. (Sehl-i Tüsterî)Hayânın en kıymetlisi, Allahü teâlâdan utanmaktır. Ondan sonra Resûlullah'tan (sallallahüaleyhi ve sellem) hayâdır. Daha sonra insanlardan hayâ etmek gelir. (Muhammed Hâdimî)
Islamic Glossary

HAYÂL

(Islamic Glossary) :
Bir şeyi gördükten sonra veya görmeden önce zihinde şekillendirme. Hâfızanın yardımıylazihinde bir şeyler canlandırma.Bir cisme bakınca, bu cisim, beyindeki ortak his merkezinde duyulur. Bu cisim gözönünden çekilince, ortak his merkezi, onu hissedemez olur. Fakat, hayâle gelen etkisi uzunzaman kalır. Hayâl kuvveti olmasaydı, herkes birbirini unutur, kimse kimseyi tanımazdı. (Alibin Emrullah)Hayâl büyüklerin yolunda çok işe yarar. Hayâl olmasaydı hâl olmazdı, vehim olmasa fehim(anlayış) olmazdı. (Seyyid Fehim)Karşımdaki hayâlin biraz daha kal diyor,Kalbini benim gibi, bu sevdâya sal diyor,Öp elimi hasretle ve duâmı al diyor,En derin sevgilerle, azîz yâra el vedâ(M. Sıddîk bin Saîd)