hazin


Results for "hazin"

Dream Dictionary of Phrase

HAZİNE

(Dream Dictionary of Phrase) :
Öğrenci iiçin ilme, tüccar için bol kazanca ve infak etmeye, yöneticiyse adil davranmaya ve halka şefkat göstermeye, sanat erbabı için mesleğinde isim ve şöhret yapmaya, Hazine kişinin eşine, kendi malına, sırları saklamaya, saman altından su yürütmeye yyahut güzel elbiseye, Hazine bulunsa fakat ona erişilerek alanımasa cimriliğe ve zekatını vermemeye, halka ve kendine zulmetmeye delalet eder. ( Ayrıca Bakınız; Define.)
Turkish - English dictionary

hazine

(Turkish - English dictionary) :
1. treasure. 2. treasury, strongroom. 3. treasure trove. 4. national treasury. 5. treasure, much-valued person or thing. 6. storage place, depot; cistern. 7. uterus, womb.
Dictionary of Economics

HAZİNE AÇIĞI

(Dictionary of Economics) :
Hazine açığı, Hazine'nin yapması gerekli ödemelerinin kamu gelirlerini aşması sonucu meydana gelen açıktır.
Dictionary of Economics

HAZİNE BONOLARI

(Dictionary of Economics) :
Hazine Bonoları, devletin nakit ihtiyacını karşılamak için çıkardığı kısa vadeli (en fazla bir yıl) bono. Türkiyede bunları çıkarmaya Maliye Bakanı yetkili kılınmıştır. Alıcıları ise bankalar, sigorta şirketleri ve öteki mali kurumlardır. Bu bonolar istendiği an paraya çevrilebilir. Çünkü Merkez Bankası getirilen Hazine bonosuna reeskont uygulamak zorundadır.
Ottoman - Turkish Dictionary

HAZİNE KETHUDASI

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Tar: Yavuz Sultan Selim Han zamanında kurulan hazine kethudâlığı, saraya girip çıkan demirbaş eşyanın korunup saklanmasıyla mes'ul idi. Bu müessesenin başında bulunan memura da hazine kethudâsı denilirdi.