haç


Results for "haç"

Ottoman - Turkish Dictionary

HACC-I KIRAN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hac aylarından önce veya hac aylarında hac ile umrenin ikisi için birden ihrama girilip umre yapıldıktan sonra usulü dairesinde ifa edilen hacca denir. Bunu yapan kimseye "karin" denir.
Islamic Glossary

Hacc-ı Kıran

(Islamic Glossary) :
Hac ile ömreye birlikte niyet ederek ihrâm giyip, ömrenin vazîfelerini yaptıktan sonraihrâmını (hac elbisesini) çıkarmayarak aynı elbise ile hac vazîfelerini de yapmak. Bu haccıyapana kârin hacı denilir.Hacc-ı kıran'a niyet şöyle yapılır: "Yâ Rabbî! Ömre ile haccı berâber edâ etmeye niyetettim. Onları bana kolaylaştır ve benden kabûl et." (Saidüddîn Fergânî)Hacc-ı kıran sevâbı, hacc-ı ifrâd ve hacc-ı temettu'dan çoktur. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Hacc-ı Mebrûr

(Islamic Glossary) :
Şartlarına dikkat edilerek hiç günâh işlemeden yapılan ve kabûl olan hac.Hacc-ı mebrûr yapanın dünyâya yeni gelmiş gibi, günâhları affolur. (Hadîs-işerîf-Berîka)Amellerin en hayırlısı; Allahü teâlâya îmân etmek, cihâd etmek ve hacc-ı mebrûrdur.(Hadîs-i şerîf-Hilyet-ül-Evliyâ)Hacc-ı mebrûr, kazâya kalmış farzlardan (vaktinde kılınmamış, sonraya bırakılmış namaz,oruç, zekât) ve kul haklarından başka günâhların affına sebeb olur. (Hâdimî)
Ottoman - Turkish Dictionary

HACC-I TEMETTU'

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hac mevsiminde evvelâ umre için ihrama girilip umre yapıldıktan sonra; aynı mevsimde daha yurda, aile ocağına dönülmeden tekrar ihrama girilerek usulü dairesinde yapılan hacdır. Bunu yapan kimseye "mütemetti" denir.
Islamic Glossary

Hacc-ı Temettû'

(Islamic Glossary) :
Hac mevsiminde (Şevvâl, Zilkâde, Zilhicce aylarında) önce ömre için niyet edilerek ihrâmagirilip ömre yapıldıktan sonra memleketine dönmeyerek, yeniden ihrâma girip hac yapmak. Buhaccı yapana mütemetti hacı denir.Hacc-ı temettû' sevâbı ifrâd hacdan çoktur. (İbn-i Âbidîn)