hindi


Results for "hindi"

Azerbaijani - Turkish Dictionary

Hindi

(Azerbaijani - Turkish Dictionary) :
Şimdi , hindî
Meteorological Glossary

HİNDİSTAN YAZI

(Meteorological Glossary) :
(INDIAN SUMMER) [i]Ekim sonu ile Kasım ayı başlarında birkaç gün yaşanan sakin, puslu, açık gökyüzü, serin gece ve oldukça sıcak hava damlası. Ülkemizde 'pastırma sıcakları' veya 'pastırma yazı' olarak isimlendirilen sıcak hava damlalarına benzer.
Dream Dictionary of Phrase

HİNDİSTAN CEVİZİ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Ceviz.
Islamic Glossary

DÂİRE-İ HİNDİYYE

(Islamic Glossary) :
Namaz vakitlerinin tesbitinde kullanılan ve güneş gören düz bir yere çizilen dâire veya buşekle uygun olarak yapılan âlet.Dâire-i Hindiyye'nin ortasına, yarıçapı uzunluğunda mikyâs denilen düz bir çubuk dikilir.Tam dik olması için çubuğun tepesi dâirenin üç değişik noktasından aynı uzaklıkta olmalıdır.(Abdülhak Sücâdil)
Plants Glossary

Demirhindi

(Plants Glossary) :
(Tamarindearinde / Tamarinier / Tamarind / Tamarin / Tamarindus indica / Pulpa tamarindorum cruda ) Hindistan ve tropikal bölgelerde yetisen, yayik dalli boyu 20-25 metreye ulasan sicak iklim agacidir. Anayurdunun Habesistan oldugu tahmin edilmekte ise de bugün bütün tropikal bölgelerde yetismektedir. Çiçek açtigi zaman çok güzel bir görünümü oldugundan yetistigi bölgelerde, yol kenarlarina park ve bahçelere dikilir. Çiçekleri sari veya kirmizi renkte olup, dallarin ucunda salkim seklinde bulunurlar. Meyveleri 20 cm civarinda, kahverengi, çok tohumlu olup, olgunlasinca açilmazlar. Gövde kismi tahta isleri ve oymacilikta kullanilir.Türkiye'de yetistigi yerler: Güney bölgelerde yetisir. Kullanildigi yerler: Yapraklari kaynatilarak elde edilen suyu solucan düsürmede ilâç olarak kullanilir. Meyvelerinden ise ilâç yapiminda istifâde edilir. Meyvenin bilesiminde elma asidi, sitrik asit, asetik asit, seker ve pektin bulunur. Tibbî kullanilmasinin disinda seker ve tatlicilikta ve vücuda serinlik ve rahatlik verdigi için serbet olarak kullanilir. Ayrica, susuzlugu giderici, ve müshil etkileri de bilinmektedir.