hukuk


Results for "hukuk"

Ottoman - Turkish Dictionary

HUKUKŞİNAS

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hukukçu, hukuk ilmini bilen. * Vefâlı kimse. Sâdık dost.
Ottoman - Turkish Dictionary

HUKUKULLAH

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fık: İbadetler ve İlâhî cezalar, ukubetlerle alâkalı haklar. * Hukukullah umuma taalluk edip, yalnız bir şahsa âid olmayan ahkâm demektir. Bunlar hukuk-u umumiyeden ibarettir. Cenab-ı Hakk'a izafesi, tazim ve ehemmiyetine işaret içindir (T.H.L.)(Nasıl "Hukuk-u Şahsiye" ve bir nevi "Hukukullah" sayılan "Hukuk-u Umumiye" namiyle iki nevi hukuk var. Öyle de: Mesail-i şer'iyede bir kısım mesâil, eşhasa taalluk eder; bir kısım, umuma, umumiyet itibariyle taalluk eder ki; onlara "Şeâir-i İslâmiye" tabir edilir. Bu şeâirin umuma taalluku cihetiyle umum onda, hissedardır. Umumun rızası olmazsa; onlara ilişmek, umumun hukukuna tecavüzdür. O şeâirin en cüz'isi (sünnet kabilinden bir mes'elesi) en büyük bir mes'ele hükmünde nazar-ı ehemmiyettedir. Doğrudan doğruya umum âlem-i İslâma taalluk ettiği gibi, Asr-ı Saâdetten şimdiye kadar bütün eâzım-ı İslâm'ın bağlandığı o nurani zincirleri koparmağa, tahrib ve tahrif etmeye çalışanlar ve yardım edenler, düşünsünler ki, ne kadar dehşetli bir hatâya düşüyorlar. Ve zerre miktar şuurları varsa, titresinler!... M.)
Ottoman - Turkish Dictionary

MESAİL-İ HUKUKİYE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Hukuk meseleleri.
Philosophical Dictionary

Hukuk Felsefesi.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Felsefe-i hukuk, Fr. Philosophie de droit). Hukukun bilimsel eleştirisi... Hukuk felsefesi; hukukun kavramı, kendiliği (mahiyet), idesi, değeri ve amacını belirten bir felsefe alanıdır. Hukuk kavramı mevcut hukuku gösterir, hukuk idesiyse olması gereken hukuku inceler. Buna uygun olarak hukukun amacı herhangi bir toplumun ya da toplumların pratik olarak düzenlenmesini gerektirir, ama hukukun kendiliği onun ideal yapısını düşündürür. Böylece, hikik kavramıyle hukuk amacı bir yanda birleşirken, hukuk idesiyle hukukun kendiliği öbür yanda birleşirler. Hukuk sınırlı ve değişen bir özü kapsar. Buna karşı hukuk felsefesi her zaman ve her mekânda geçerli ana ilkeleri araştırır. Hukuk, toplumun zora dayanan düzenidir. Öyleyse amacı da toplumu düzenlemekten başka bir şey olamaz. Ancak hukukun bu amacı, hukuk idesine uygunluğu oranında değerlenir. Hukuk felsefesi, bu bakımdan, hukukun bilimsel eleştirisidir. bkz. Felsefe.
Sociological Dictionary

HUKUK SOSYOLOJİSİ [İng. Sociology of Law]:

(Sociological Dictionary) :
Toplumun bir alt sistemi ile ilgili bir sosyoloji dalıdır.Hukuk sosyolojisinin ilgilendiği temel alan hukuki yapı, müesseseler ve hukuki olayın sosyal boyutudur. Hukuki olay aynı zamanda genel çizgileri ile bir sosyal oaydır. Toplumun kültürel yapı özellikleri ile hukuk alt sistemi arasında yakın bir bağ ve karşılıklı etkileşim vardır. Örf ve âdetleri içine alan yazısız hukuk ile, yazılı hukuk arasında parelellik kurulmaması halinde; yasa, yönetmelik veya anayasaların işlerliği ve toplumdaki fonksiyonel değerleri zayıflar. Hukuk sosyolojisi hukuku temel ilgi alanı olarak kabul etmekle beraber genel sosyoloji ve toplumun bütünü ile ilgili konulardan da uzak durmaz. (Jary, D. and J., 1991, Öktem, N. 1985. Topçuoğlu, H., 1963)