hızla


Results for "hızla"

Chemical Dictionary,

Hızlandırıcı

(Chemical Dictionary,) :
Elektron, proton ve alfa parçacığı gibi yüklü parçacıklara çok yüksek kinetik enerji kazandıran alet.
Dictionary of Economics

HIZLANDIRAN

(Dictionary of Economics) :
Ekonomide gelir düzeyinin yükselmesi ya da başka nedenlerle tüketim düzeyi yükselirse ve atıl kapasite yoksa, artan tüketim malı talebini karşılayabilmek için yatırımlar artar. Bunlara uyarılmış yatırım denir. Hızlandıran katsayıyı tüketimdeki değişikliğin kendisinin kaç katı uyarılmış yatırım harcamasına yol açtığını gösterir. Burada karşılıklı bir etki söz konusudur. Yatırımlar attıkça tüketim harcamaları artar, artan tüketim harcamaları da tekrar yatırımları uyarır.
Dictionary of Economics

HIZLANDIRILMIŞ AMORTİSMAN

(Dictionary of Economics) :
İlk yıllarda yüksek fakat ileri ki yıllarda azalan miktarda amortisman ayrılmasını sağlayan yöntemlerdir. "Azalan oranlarda amortisman", "yılların toplanması yoluyla amortisman" gibi çeşitli türleri mevcuttur.
Dictionary of Economics

HIZLANDIRAN ILKESİ

(Dictionary of Economics) :
Gelir artışının neden olduğu yatırımların artması ile ilgili ilkedir. Bu ilke uyarınca, tüketim malları hızlanması üretim malları hızlanmasını kendisinden çok daha fazla arttırmaktadır.
Dictionary of Economics

HIZLANDIRAN-ÇARPAN MODELI

(Dictionary of Economics) :
Hızlandıran ilkesi ile çarpan arasındaki ilişkiyi gösteren modeldir. Bu modele göre, yatırımlarda meydana gelen değişme, çarpan tarafından geliri, o da hızlandıran ilkesiyle yatırımları arttırır. Bu artış geliri de arttırır ve bu süreç bu şekilde devam eder.