ikincil


Results for "ikincil"

Environmental Glossary

İKİNCİL İŞLEM

(Environmental Glossary) :
[ Secondary treatment ] Çökelmeden sonra, aktif çamur veya çürütme gibi biyokimyasal işlemlerle endüstriyel veya evsel atık suyunun arıtılması.
Meteorological Glossary

İKİNCİL ALÇAK

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY LOW) [i]İkincil siklon, ikincil depresyonla eş anlamlıdır. Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine, Güney yarımkürede saat yönünde dönüşe sahip, ana siklona bağlı olarak hareket eden ve ondan etkilenen küçük alçak basınç merkezleri için kullanılan terim. İkincil yani tali alçaklar genellikle ana alçak merkezin soğuk cephesinde oluşan dalgalardan meydana gelir. Bu dalga sonucunda normal akışını bozan izobarlar yeni, küçük ve kapalı bir alçak merkezin daha oluşmasına neden olur. İkincilerin yaşayıp gelişebilmesi için sürekli olarak ana alçaktan sıcak havayla beslenmesi gerekir. Eğer beslenemezse ölür yani kaybolur. Beslenmesi durumunda ise giderek gelişir ve ana siklonun düzleşmesine, kaybolmasına neden olur. Kaybolan ana alçak merkezin tüm aktivitesi ve özellikleri ikincil alçak merkeze geçer.
Meteorological Glossary

İKİNCİL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY FRONT) [i]Bu terim, aktif hareket halindeki cephe gerisinde oluşan ve onu izleyen, çok fazla görünmeyen bir veya birden fazla cephe için kullanılır. İkincil cepheler ana cephelerin oluşumundan çok sonra meydana gelirler. Başlangıçta zayıftır ama zaman zaman ana cepheden daha kuvvetli olabilir.
Meteorological Glossary

İKİNCİL ÇEVRE HAVA KALİTE STANDARTLARI

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY AMBIENT AIR QUALITY STANDARDS) [i]A.B.D.'de yapı, görüş uzaklığı, hayvan ve bitki üzerindeki etkileri de kapsayacak şekilde insan sağlığı ve rahatını korumak ve devam ettirmek için düzenlenmiş hava kalitesi standartlarından ikinci derecede önemli olanlarını gösterir terim.
Meteorological Glossary

İKİNCİL DEPRASYON

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY DEPRESSION) [i]İkincil siklon ile eş anlamlıdır. Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine, Güney yarımkürede saat yönünde dönüşe sahip, ana depresyona bağlı olarak hareket eden ve ondan etkilenen küçük depresyonlar için kullanılan terim. İkincil yani tali depresyonlar genellikle ana depresyonun soğuk cephesinde oluşan dalgalardan meydana gelir. Bu dalga sonucunda normal akışını bozan izobarlar yeni, küçük ve kapalı bir depresyonun daha oluşmasına neden olur. İkincilerin yaşayıp gelişebilmesi için sürekli olarak ana depresyondan sıcak havayla beslenmesi gerekir. Eğer beslenemezse ölür yani kaybolur. Beslenmesi durumunda ise giderek gelişir ve ana depresyonun düzleşmesine, kaybolmasına neden olur. Kaybolan ana depresyonun tüm aktivitesi ve özellikleri ikincil depresyona geçer.