iklim


Results for "iklim"

Meteorological Glossary

BUZ ÖRTÜSÜ İKLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(ICE-CAP CLIMATE) [i]Buzla kaplı alanlarda hüküm süren iklim. Bu alanlara ait iklim bilgisi çok az olmasına rağmen, yıllık ortalama sıcaklıklar -20 ile -35 °C arasında değişir. Sürekli dondurucu bir hava vardır. Özellikle buzulların iç kesimleri olmak üzere çok az yağış alır. Büyük ölçekli ve çok kuvvetli fırtınalardan daha çok lokal fırtınalar görmek mümkündür.
Meteorological Glossary

DAĞ İKLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(MOUNTAIN CLIMATE) [i]Vadi ikliminden birçok yönüyle farklılık sergileyen, yükselti faktörünün belirleyici olduğu dağ iklimi. Dağ ikliminin temel özellikleri: Yükseltiden kaynaklanan düşük basınç, ultraviyole ışınları yönünden zengin kuvvetli gün ışığı, az ve açık hava, düşük sıcaklık ve düşük nemdir.
Meteorological Glossary

DENİZ İKLİMİ

(Meteorological Glossary) :
(MARINE CLIMATE) [i]Günlük ve yıllık küçük sıcaklık farkları ve yüksek oranda nispi nem ile karakterize edilen, karasal iklimin tam tersi özellikler gösteren, ada ve anakaraların denizsel veya okyanussal rüzgarlara açık olan taraflarında gözlenen, okyanussal ortam tarafından kontrol edilen ve belirlenen iklim tipi.
Meteorological Glossary

FİZİKSEL İKLİM

(Meteorological Glossary) :
(PHYSICAL CLIMATE) [i]Güneş ikliminin okyanuslar, dağlar ve diğer yeryüzü şekilleri tarafından değiştirilmesi durumu. Yeryüzü şekilleri, güneş enerjisinin farklı algılanmasına neden olarak, enlemler boyunca veya coğrafi yüzey şeklince yeni iklim kuşaklarının oluşmasına neden olmaktadır. Düzenli güneş iklim koşullarının yeryüzünde değişiklik göstermesinin ana nedenleri şunlardır: Yeryüzündeki kara ve su dağılımlarının düzensizliği/dengesizliği, belli yolları takip eden hava ve okyanus akıntıları ile yeryüzü kabuğundaki karaların deniz seviyesinden olan farklı yükseltileri.
Meteorological Glossary

FİZİKSEL İKLİMBİLİM

(Meteorological Glossary) :
(PHYSICAL CLIMATOLOGY) [i]Fiziksel coğrafya ve fizik yasaları çerçevesinde, iklim verileriyle belirlenen iklimin oluşumundaki neden ve sonuçlarını araştıran bilim dalı. Fiziksel iklimbilim bu sonuçlara ulaşabilmek için matematiksel analizler kullanır, gözlem ve deney yapar. Amacı, denizsel, karasal, çöl ve muson iklimlerinin 'niçin'lerine ve aynı enlemlerde yaşanan farklı iklim sorusuna yanıt bulmaktır.