ileri


Results for "ileri"

Philosophical Dictionary

Üretim İlişkileri.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Üretim.
Sociological Dictionary

İLERİ SANAYİ TOPLUMU [İng. Post-industrial Society

(Sociological Dictionary) :
İleri sanayi toplumu veya sanayi ötesi toplum son yıllarda dikkat çeken bir kavramdır.Sanayi toplumu safhasında, mal ve hizmetler üretiminde öncelikli yeri olan imalât sanayinin durumu ve kapasitesi esas alınarak bir takım değerlendirmeleri yapılır. Sanayi toplumu, üçlü sektör ayrımında (tarım, sanayi, hizmetler) sanayi sektöründeki genişlemenin, verimliliğini teknolojik yenilenmenin adıdır. İşgücünün daha ziyade sanayi sektöründe istihdam edildiği bu yapı, tüketim toplumu ve sosyal güvenlik ağının genişlememesisine dikkat çeker.İleri sanayi toplumu ise; hizmetler sektörü,bilgi üretimi ve yüksek nitelikli teknolojiye uygun insangücü kaynaklarının tesirliliğiyle düşünülür olmuştur. Burada imalât sanayindeki ekonominin tesirliliği zayıflamı, mal yerine bilgi üretimi ön plâna çıkmıştır. Bilgi ağırlıklı yeni mesleklerin çoğulcu sınıf yapılarını daha da değiştirdiği görülmektedir. Boş zamanların doğması ileri sanayi toplumunda kitle haberleşme araçları ve ulaştırma ağındaki önemli gelişmeler, zamanla ileri sanayi toplumunun bir giriş toplumu olup olmadığı tartışmalarını gündeme getirmektedir. (Jary, D. and J., 1991)İleri sanayi toplumu konusunda Sosyolog Daniel Bell'in "The Coming of Post-Industrial Society (1974)" dikkat eken önemli eserlerden biridir. Ayrıca, Alain Touraine'in "The Post-Industrial Society (1969)" ve Jonathan Gers huny'in "After ındustrial Society? The Emerging Self-service Economy (1978)" adlı eserleri de zikredebilir.
Dictionary of Economics

DEĞER TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Malların değişim değerleri konusunda çeşitli değer teorileri ileri sürülmüştür. Bu teoriler üç bölüme ayrılabilir:1) Emek Değer Teorisi: Bu teoriye göre bir malın değeri o malın üretiminde tullanılan emek miktarına bağlıdır.2) Marjinal Değer Torisi: Bu teoriyğ göre malın değeri marjinal faydasına göre belirlenir.3) Üretim maliyetleri: Bu teoriye göre malın değeri o malın üretiminde kullanılan üretim faktörlerinin maliyetlerine bağlıdır.
Dictionary of Economics

EKSİK TÜKETİM TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Ekonomideki toplam üretimin maliyetleri karşılayacak fiyatlardan satılamamasını (normal kar dahil) tüketimin düşüklüğüne bağlayan teoriler. Tüketim eksikliği üretimin de azaltılmasına ve işsizliğin yükselmesine neden olur. Böylece iktisadi büyüme oranı düşer.Eksik ütüketim teorisyenlerine göre tüketimin azalması tasarrufların ve dolayısıyla yatırımların çoğalması demektir. Gömüleme (iddihar) sözkonusu değildir. Eksik tüketim durumu ortaya çıkınca tasarruflar ve yatırımlar artar. Yatırım artışı ise sonraki dönemde kapasite artışına neden olur. Böyle olunca üretimin tamamının satılabilmesi için tüketimin yükselmesi gerekir. Eğer yükselmezse, kapasite kullanım oranları düşürülür, ama tasarruf-yatırım eşitliği sürmektedir. Eksik tüketim sorunu gelir dağılımından kaynaklanmaktadır. Farklı sınıflar, farklı tüketim eğilimlerine sahiptir. O nedenle gelirin tüketim eğilimi düşük sınıflara doğru dağılması eksik tüketime neden olur, tüketim eğilimi yüksek sınıflara doğru dağılması ise eksik tüketimin çapını azaltır. Bazı Marxist ya da Marxizme yakın iktisatçılara göre bu noktada kapitalizmin yapısal çelişkisi ortaya çıkmaktadır: Kapitalistler karlarını artırmak için ücretleri düşürmek isterler. Bu eksik tüketime neden olur, eğer ücretler artarsa bu kez yatırımlar azalacağından ekonominin büyüme oranı düşer. Optimal ücret oranını belirleyecek bir mekanizma ise sistemde yoktur.
Dictionary of Economics

EMEK DEĞER TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Malların birbirleriyle değişim oranlarının, yani nisbi fiyatlarının içerdikleri emek miktarlarıyla orantılı olduğu noktasından hareket eden değer teorileri. İlk sistematik emek değer teorisi David Ricardoya aittir. Ricardo malların değişim değerlerinin, içerdikleri emek miktarlarıyla orantılı olduğunu, değerlerinin içerdikleri emek miktarına eşit olduğunu öne sürdü. Ama burada ortaya çıkan bir soruna çözüm getiremedi: Emek sermaye oranları farklı olduğu zaman, piyasa şartlarının kar oranlarını ceşitlediği varsayımı altında, malların içerdikleri emekmiktarına göre değiştirilmesi mümkün olamaz, ya da başka türlü söylemek gerekirse, emek sermaye oranları farklı ise ve mallar içerdikleri emek miktarına göre değiştirilecekse o zaman kar oranları aynı olamaz. Yani fiyatlar değerlerden sapar. Buna iktisat literatüründe dönüşüm ya da transformasyon problemi denmektedir. Bu problem yukarıda belirtildiği gibi emek sermaye oranlarının farklı olmasından ya da sermayelerin dayanıklılık sürelerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.Emek-değer teorisini Ricardodan sonra Marx ele aldı ve artık değer kavramını geliştirdi. Buna göre malın değerini emek oluşturur. Bu değer üç kısımdan ibarettir: V+C+S. V emeğin değerini, C sermayenin yıpranma payını ve S de artık değeri temsil eder. Artık değer, emek gücünün çıkarttığı ve kendi değerini aşan değer kısmıdır. Bunu kapitalist alır. (Bk. Marxın Değer Teorisi)Emek devir oranı, belirli bir dönemde belirli bir firmadan kendi istekleri ile ya da yenilenme nedeniyle çıkartılanların firmada çalıştırılanların toplamına oranı.