ileri


Results for "ileri"

Dictionary of Economics

FİZ TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Faiz teorilerinin gelişiminde başlıca üç teori göze çarpmaktadır.1) Klasik Faiz Teorisi: Bu teoriye göre faiz tasarruf yapmanın bir karşılığıdır. Tasarrufta bulunan kişi bugünkü tüketimini ertelediği için özveride bulunmuş olur ve faize hak kazanır. Klasik faiz teorisinde tasarruf ödünç verilen bütün fonlara, yatırım da ödünç alınan bütün fonlara eşittir.2) Keynesçi Faiz Teorisi: Keynesçi teoriye göre faiz parasal bir olaydır. Buna göre faiz likiditeden vazgeçmenin bedelidir. Keynesçi teoride faiz oranı para arzı ile para talebi tarafından belirlenir.3) Ödünç Verilebilir Fonlar Teorisi: Ödünç verilebilir fonlar arzı, tasarruflar ile para stokundaki değişiklikler toplamına eşittir. Ödünç verilebilir fonlar talebini ise yatırımın finansmanı ve diğer faktör gömülemeleri belirler. Faiz oranı, ödünç verilebilir fonlar arzı ile ödünç verilebilir fonlar talebinin kesim noktası tarafından belirlenir.
Dictionary of Economics

GİDER VERGİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir mal ya da hizmetin üretimi ya da satışı üzerine konan vergilerdir. Gider vergileri muamele ve satış vergileri ile aynı anlamda kullanılr. Gider vergileri dolaylı vergilerin büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Gider vergileri üretici ya da pazarlayıcı tarafından Maliyeye ödenir, ancak mal ve hizmet tüketicisine yansıtılır.
Dictionary of Economics

İLERİ REFAH DÜZEYİ

(Dictionary of Economics) :
İktisadi büyümenin son safhasıdır. Bu aşamada, ekonomid tüketim malları ve hizmetlerine ağırlık verilmeye başlanır. Toplum, arzdan çok talebe, üretimden çok tüketimle ilgilenmeye başlar. Sosyal güvenlik ön plana çıkar, okuma yazma oranı yüksek bir seviyeye ulaşır, çocuk ölüm oranları düşer, kişi başına kağıt tüketimi artar.
Dictionary of Economics

KONJONKTÜR TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Çeşitli iktisatçılar tarafından konjonktür dalgalanmalarının seyri ve nedenlerine ilişkin olarak öne sürülen görüşler. Bu teorileri iktisat dışı nedenlerle (egzojen) ve iktisadi nedenlere (Endojen) dayalı olmak üzere iki gruba ayırabilir. İktisat dışı nedenlerin başlıcaları konjonktür dalgalarının; güneşteki lekelerin periyodik değişimlerine, yağış hareketlerine (Jeuons Moore) ve gün gibi psikolojik faktörlere (Dalga halindeaşırı iyimserlik ve aşırı kötümserlik) bağlı olarak açıklanmasıdır. Endojen, yani içsel nedenlerin hangi iktisadi olaylarda aranması gerektiği iktisatçılar arasında yaygın olarak tartışılan konulardan biridir. Bunlardan başlıcaları şöyle sıralanabilir: a) Aşırı üretim ve eksik tüketimin konjonktür dalgalarına yol açtığını öne sürenler, b) Üretim sektörlerindeki oransız sermaye birikiminin konjonktüre neden olduğunu savunanlar, c) Konjonktürü para ve kredi olayları ile açıklayan teoriler.
Dictionary of Economics

KONVERJANS TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Yakınlaşma Teorisi)