indeks


Results for "indeks"

Meteorological Glossary

KEETCH-BYRUM KURAKLIK İNDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(KEETCH-BYRUM DROUGHT INDEX) [i]Orman içindeki orman toprağının derinlikleri ve organik toprakların kuraklığının şiddetini ölçen ölçüm aletlerinde kullanılan bir indeks.
Meteorological Glossary

PALMER KURAKLIK ŞİDDETİ E/İNDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(PALMER DROUGHT SEVERITY INDEX -(PDSI)) [i]NOAA/Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan uzun dönem meteorolojik kuraklık şiddeti e/indeksi. Bu e/indeks çok uzun zamanı içerir ve aşırı yağışlı, aşırı kurak dönemleri aylar veya yıllar şeklinde gösterir. Su arz ve talebine bağlı olarak, su dengesi denklemini kullanarak bu e/indeksi elde etmek mümkündür. Ulusal Hava Servisi bu e/indeksi haftalık olarak hazırlamaktadır.
Meteorological Glossary

REFRAKTOMETRE/KIRILMA İNDEKSİ ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(REFRACTOMETER) [i]Meteorolojide, atmosferin kırılma indeksini ölçmek için mikro dalga tekniği ile çalışan bir alet. Uçakta taşınan bu alet yardımıyla serbest atmosferde ışınların kırılma indeksi ölçülür.
Meteorological Glossary

SHOWALTER KARARLILIK İNDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(SHOWALTER STABILITY INDEX) [i]Atmosferin lokal statik kararlılığı için bir ölçü. Bu indekse göre, hava parseli 500 Mb. seviyesine kadar yükseltilir ve bu hava parselinin sıcaklığı çevresindeki sıcaklıkla karşılaştırılır. Eğer hava parselinin sıcaklığı yükseltildiği seviyedeki havanın sıcaklığından daha soğuksa o zaman atmosfer oldukça kararlı bir yapıdadır. Eğer sıcaksa o zaman atmosfer kararsızdır. Atmosferin kararsız olması durumu demek havada oraj ve etkili hava olayları potansiyeli var demektir.
Meteorological Glossary

ULUSLARARASI İNDEKS NUMARALARI

(Meteorological Glossary) :
(INTERNATIONAL INDEX NUMBERS) [i]Uluslararası Komitenin üzerinde anlaştığı, meteoroloji istasyonlarını tanımlamada kullanılan sayılar. Meteorolojik haritalara, rasatlarda, meteorolojik bilgilerin iletişiminde ve raporlarda istasyon adları yerine istasyon numaraları kullanılır. Örneğin: 17190 sayısının açılımı yapıldığında, 17 sayısının Türkiye'nin bölge göstericisi, 190 sayısının da Afyon için kullanılan uluslararası istasyon numarası olduğu anlaşılır.