insan


Results for "insan"

Philosophical Dictionary

İnsantanrıcılık.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. İnsanî ulûhiyyet, Fr. Anthropotheisme). İnsanın tanrısal bir yaşama erişme çabası... İlkin, Fransız düşünürü Prat tarafından kullanılmıştır (Le Religion de l'Harmonie, s. 252). Tanrılık örneğe yaklaşmak, yeniplatoncu Plotinos'tan beri Batı ve Doğu gizemciliğinde amaçlanmıştır. Deyim, uluülkücülük deyimiyle de çevrilebilir. Stoacı Epiktetos da şöyle der: "Filozof, yırtıcı hayvana benzeyen bir insandan bir tanrı meydana getirebilir". Ne var kı sorun, bir tanrı meydana getirmek değil, bir insan meydana getirmektir. kİdealist insancılıklardan biri olan insantanrıcılık, metafizik düşünme yönteminin zorunlu yanılgılarını taşır. bkz. Yeniplatonculuk, Gizemcilik.
Philosophical Dictionary

İnsantoplumbilimcilik.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Anthroposociologie). Toplumsal olayların nedenlerini ırkçılık açısından inceleyen ve açıklayan gerici toplumbilim öğretisi... Antropometrik toplumbilimcilik adıyle de anılır. Antropometrik toplumbilimcilik; Vacher de Lapouge, Otto Ammon, Arthur de Gobineau, Houston Stewart Chamberlain, Karl Pearson, Francis Galton gibi düşünürlerin savundukları ırkçılık temeline dayanan toplumbilimciliğin özel bir biçimidir. Saedce antropometrik (Fr. Anthropometrique) açıdan toplumsal olayları açıklamaya çalışan, bunların içinde, özellikle Otto Ammon ve Vacher de Lapouge'dur. Bu iki düşünür toplumsal olayların nedenlerini beden ve kafatası ölçülerine bağlarlar. Örneğin Alman ırkçısı Otto Ammon, bir toplumda uzunkafalıların artışıyle o toplumun ekonomik gelişmesini orantılı kılar. Uzunkafalılar çoğaldıkça zenginlik artarmış. Bedensel eşitsizlikleri toplumsal eşitsizliklerin nedeni sayar. Fransız ırkçısı Vacher de Lapouge'a göre de bedensel ölçülerle ruhsal ve ansal yetenekler arasında çok sıkı bir bağ vardır, kafa ne kadar uzun olursa, zekâ o kadar üstün olur. Irkın ayırcı niteliği de kafa biçimi ve renktir. Üstün ırk Arya ırkı (La. Homo europaeus)dır, bunlar uzunkafalıdırlar. Amerika ve İngiltere'de uzunkafalılar çok olduğu için bu ülkeler ilerlemişlerdir, Fransa'daysa son yıllarda uzunkafalılar azalmaya başladığından bu ülke gerilemiştir. Her iki kafatası ölçmeni de Darwin'den yararlanmaya çalışırlar, doğal ayıklama kuramını yozlaştırıp ondan "güçsüzler yok olmalıdırlar" sonucunu çıkarırlar. Bu düşüncelerin hiç bir bilimsel dayağanı yoktur. bkz. Irkçılık.
Philosophical Dictionary

İnsanüstü.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Fevkalbeşer, Fr. Surhomme, Al. Übermensch, İng. Superman, İt. Superuomo). Nietzsche'nin ileri sürdüğü idealist kavram... Friedrich Nietzsche (1844-1890), evrimsel doğalaşmanın insanla durduğunu ve artık bundan sonra daha çok doğalaşmak gerekmeyeceğini ileri süren Friedrich Hegel'e (1770-1831) karşı, evrimin insanüstüne (übermensch) yöneldiğini savunmuştur: Maymuna karşı insan neyse, insana karşı insanüstü odur, der ve Zerdüşt Böyle Dedi adlı yapıtında bu deyimini şöyle açıklar: "Siz solucandan insana kadar yol aldınız ve içinizde birçok şey hâlâ solucandır. Ben size insanüstünü öğretiyorum. İnsan, aşılması gereken bir olgudur. Onu yenin ve yeryüzünün amacı olan insanüstüne yönelin. Yeryüzüne bağlı kalın ve size öte dünya umutlarından söz edenlere kanmayın. Tanrı ölmüştürd. Şimdi, korkunç olan, yeryüzüne karşı günah işlemektir. Eğer tanrılar var olsaydı ben (insan) Tanrı olmamaya nasıl katlanırdım? Siz, kendiniz, yaratıcısınız ve insanüstünü yaratacaksınız. Büyük kurtuluşunuz bu yaratıcılığındadır. Ey insan kardeşlerim, sizler belki insanüstü olmayacaksınız ama insanüstünün yaratıcısı olacaksınız. Dünya dediğiniz şeyi siz yaratmalısınız. O sizin aklınız, sevginiz, düşünceniz ve eyleminiz olmalı. Parçalayınız kardeşlerim, eski levhaları parçalayınız. İşte size bu yeni değer levhasını gösteriyorum. babalarınızın çocukları olmak günahını çocuklarınızın babaları olmakla temizleyin...". Kökleri Fichte'de bulunan bu felsefe, olumsuz yönlerinin gelişmesiyle varoluşçuluk vb. gibi çağdaş düşünce akımlarını meydana getirdikten başka, sonunda Alman Nazizmini doğurmuştur. Neitzsche, yeryüzünün efendisi olacak yönetici bir ırk gerektiğini ve Almanya'ya Yahudi akımının durdurulması kanısında olduğunu söyler. Törebilimi aristokrattır. "İyi bir aileden doğmadıkça hiç bir ahlâklılık mümkün değildir, insanın her ilerleyişi aristokratik toplumdan gelir." der. İnsanüstü ereği, Nietzsche'nin deyimiyle aynen, "Milyonlarca salağı ortadan kaldırarak geleceğin insanını kalıba dökmek"tir ve "Bütün bir ulusun yoksulluğu bir insanüstü'nün acı çekmesinden daha az önemlidir". Nietzsche'nin halk yığınlarına karşı tutumu, yaratmak istediği insanüstü'lerin tutumu gibidir; gerçekte "milyonlarca salak" deyimiyle nitelediklerine, amaçlarına koşmak istediği zaman, "ey insan kardeşlerim!" diye seslenir ve onların insan olduklarını, ancak onlardan hizmet beklediği zaman hatırlar. Yarım yüzyıl soınra, onun felsefesinin ürünü olan insanüstü Hitler de aynını yapacaktır. Nietzsche, Hıristiyanlığa karşı olduğu kadar, onun deyimiyle, "milyonlarca salağı" insan etmek isteyen toplumculuğa da karşıdır. Ona göre toplumculuk, "milyonlarca salağı" insanüstülere karşı çıkarmaktadır. Oysa "milyonlarca salak" öğretimden yoksun bırakılmalı, birçok gerçekleri bilmemeli ve insanüstü'lere kölelik etmelidir. bkz. İradecilik, Kötümserlik, Bilmesinlercilik, Faşizm, Irkçılık.
Sociological Dictionary

İKTİSADÎ İNSAN [İng. Homo-economicus]:

(Sociological Dictionary) :
Davranışlarında ve sosyal ilişkilerinde iktisadîliği ve iktisadî faydayı ve kârlılığı ön plânda tutan insan tipidir. Üretim ve pazarlama gibi bir çok ekonomik aaliyetlerde geçerli olmakla beraber, insanın sosyal hayatta daima ekonomik amaçla davrandığı söylenemez. Fertlerin arayış ve yönelişleri, dönem dönem değişmekle beraber, insan davranışında tek boyut olarak iktisadîliğin ele alınması eksik bir yaklaşımdır. "Meta-ekonomik" faktörlerin de hesaba katılması gerekmektedir. Nitekim, sanayi toplumundan enformasyon çağına geçen ülkelerde, yüksek teknoloji ile temasta maddî, fizikî gerçeğin ruhî, moral gerçekle teması ve dengelenmesi gerekli görülmektedir. (Naisbitt, J., 1984) İnsana moral tatmin sağlayan bir çok şeyin piyasa fiyatı yoktur. Herşeyin maliyet-ayda analizine sokulabilmesi, rakamla ifade edilebilmesi zordur. Barış huzur, dayanışma, vatan sevgisi, insan sevgisi, sadakât ve istikrar talebiyle araba, giyim aşyası, ziynet, mobilya talepleri arasında farklar vardır.Kâr eden, verimli çalışan ekonominin kurallarını uygulayan, ama kamu menfaati, sağlığı ve ahlâkîliği esas almayan bir kimse, iktisadî insan tanımına girebilir, ancak sosyal insan (homo-socius) kapsamı dışında kalır. Meselâ; zeytinyağına makine yaeı karıştırma, bekereli yüksek çayı piyasaya sürme, sağlığa aykırı deterjanı piyasaya çıkarma örneklerinde olduğu gibi.. Burada talep varsa arzı da olur şeklinde bir yaklaşımda bulunamayız. (Holton, R. J., 1992, Parsons T., and Smelser N.J., 1956, Ülgener,F.S., 1983 Fındıkoğlu, Z. F., 1971)
Sociological Dictionary

SOSYAL İNSAN [İng. Homo-Socius]:

(Sociological Dictionary) :
İktisadî insan (homo-economicus) kavramından ve tipinden çok daha geniş ve kapsamlı bir kavrandır. (Bkz. İktisadî İnsan davranışının kıymet ve değer hükmünü sadece ekonomik değil, ama sosyal kapsamında ele alan meta ekonomik bir tiplemedir Sosyal amaçları, kamu menfaati ve kamu sağlığını da gözönüne alan bir yaklaşım tarzıdır. (Genel Ekonomi Ansiklopedisi, C. 1, 1988)