AVL


Results for "AVL"

Islamic Glossary

AVL

(Islamic Glossary) :
İslâm mîrâs hukûkunda belirli hisse (pay) sâhiplerinin (Eshâb-ı ferâizin) mîrâstan alacaklarıpayların toplamının ortak paydadan fazla olma hâli.Avlde, hisse sâhibi mîrâscıların hisseleri orantılı olarak eksilir. (Seyyid Şerîf Cürcânî)Zevce, ana, iki kız kardeş ve anadan iki kız kardeş bulunduğu zaman, mîrâs on ikiye taksimedilip, zevceye 3 hisse, anaya iki hisse, iki kız kardeşe sekiz hisse (her birine dörder hisse), anabir iki kız kardeşe dört hisse (her birine ikişer hisse) v erilir ki, hisseler toplamı on yedi oluyor.Şu hâlde problemin aslı on yediye (Avl) etti denir ve mîrâs on yediye taksim edilir. (Mevkûfât)
Islamic Glossary

HAVELÂN-I HAVL

(Islamic Glossary) :
Zekâtı verilecek bir malın üzerinden bir kamerî yılın geçmesi.Zekât verilecek mallarda aranan şartlardan birisi havelân-ı havldır. (Molla Hüsrev)Toprak mahsûllerinin zekâtı (öşr), hasad mevsimi (mahsûl topraktan alındığında)verildiğinden, havelân-ı havl şartı aranmaz. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

HAVL

(Islamic Glossary) :
Hareket, kuvvet.Bir insan, havlin kendinden olmayıp, Allahü teâlânın yaratmasiyle olduğunu bilirse, her şeyiO'ndan bekler. İşlerin meydana gelmesinde sebepleri arada görmeyen kimse, Allahü teâlâdanbaşka kimseden bir şey beklemez. (İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

KAVL

(Islamic Glossary) :
Müctehid (Kur'ân-ı kerîmden ve hadîs-i şerîflerden din bilgilerini elde edebilen) âlimlerin birişin hükmünü bildiren sözü yâni re'yi, ictihâdı.Öğle namazının vakti, zevalden yâni her şeyin gölgesi en kısa olduğu zamandan, kendiboyu kadar veya boyunun iki misli uzayıncaya kadar devâm eder. Birincisi, İmâmeyn'in(İmâm-ı Ebû Yûsuf'la, İmâm-ı Muhammed'in) kavli, ikincisi, İmâm-ı a'zam'ın kavli dir. Şimdiikindi ezânları, İmâmeyn'in kavline göre okunmaktadır. (M. Sıddîk bin Saîd)
Islamic Glossary

Kavl-i Kadîm

(Islamic Glossary) :
İmâm-ı Şâfiî'nin Bağdâd'daki ilk ictihâdlarına (Kur'ân-ı kerîm ve hadîs-i şerîflerden çıkardığıhükümlere) verilen ad. Bunlara onun mezheb-i kadîmi de denir. İmâm-ı Şâfiî, kavl-i kâdiminiel-Hucce adlı eserinde topladı. Mısır'a yerleşince, muhîtin (y örenin) örf ve âdetlerini de nazar-ıîtibâra (dikkate) alarak yaptığı yeni ictihâdlarına kavli cedîd (yeni ictihâdları) denildi.Keffâret-i iskât yâni meyyiti (ölüyü) namaz, oruç gibi dünyâda iken yerine getiremediğiborçlarından kurtulmak için, borcu kadar, fidye denilen belli miktârda mal veya paranınfakirlere dağıtılması husûsunda vasiyet etmedi ise, velînin (meselâ babası nın) keffâret iskatıyapması Hanefîde lâzım olmaz. Şâfiî mezhebinde vasiyet etmedi ise de, velînin iskat yapmasılâzımdır. Şâfiî'nin kavl-i kadîmine göre, velîsi meyyitin namaz ve oruçlarını kazâ eder.(Muhammed Mazharî)