TAYYİB


Results for "TAYYİB"

Islamic Glossary

KELİME-İ TAYYİBE

(Islamic Glossary) :
"Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah" sözü. Kelime-i tevhîd de denir. (Bkz. Kelime-iTevhîd)...Kelime-i tayyibe bir sadakadır (Allahü teâlânın rızâsını kazanmak için birşey vermek,iyilik etmek gibidir). Namaza gitmek için sâhibinin attığı her adım da bir sadakadır. Yoldagelip geçene ezâ veren şeyleri gidermek de sadakadır. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim)
Islamic Glossary

ŞECERE-İ TAYYİBE

(Islamic Glossary) :
Temiz ağaç. Bütün iyiliklerin ve güzelliklerin kaynağı olan İslâmiyet'e verilen ad.Zâhir (beden) her zaman İslâmiyet'in emirlerini yapmaya mecbûrdur. Bâtın (kalb) dahakîkatin işleriyle meşgûl olur. Bu dünyâda amel, ibâdet lâzımdır. Bu amellerin bâtına çokfaydaları vardır. Yâni bâtının (kalb ve rûhun) ilerlemesi, zâhirin İslâmiyet 'e uymasına bağlıdır.Zâhirin (bedenin) işi İslâmiyet'e uymak, bâtının işi de İslâmiyet'in meyvelerini, faydalarınıtoplamaktır. İslâmiyet, bütün kemâlâtın (olgunlukların) kaynağı, bütün üstünlüklerin veiyiliklerin temelidir. İslâmiyet'in fayda ve meyve vermesi sâdece bu dünyâya mahsûs değildir.Âhiretin kemâlâtı (olgunlukları, üstünlükleri) ve sonsuz nîmetleri de İslâmiyet'e uymanınnetîceleri ve meyveleridir. Görülüyor ki, İslâmiyet öyle bir Şecere-i tayyibedir ki, onunmeyveleri ile bütün âlem dünyâda da, âhirette de faydalanmaktadır. Bütün faydalar ondançıkmaktadır. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

TAYYİB

(Islamic Glossary) :
1. Helâl.Allahü teâlâ âyet-i kerîmelerde meâlen buyuruyor ki:Ey îmân edenler! Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin tayyib olanlarından yiyin!(Bekara sûresi: 172)Ey îmân edenler! Kazandıklarınızın ve sizin için yerden çıkardıklarımızın en tayyibolanından, Allah yolunda harcayın (zekât ve sadaka verin) . (Bekara sûresi: 267)Yetimlere (rüşdüne gelince, âkıl bâliğ olunca) mallarını verin. Tayyib olanı habis olanadeğişmeyin. Onların mallarını kendi mallarınıza katarak yemeyin. Çünkü bu, muhakkakbüyük bir günahtır. (Nisâ sûresi: 2)2. Temiz.Tarlayı abdestsiz sürmek, tohumunu abdestsiz ekmek; rızkın bereketini, tayyib olmasınıgiderir. (Ahmed Fârûkî)Yemekte dört farz vardır:Yemeği, rızkı Allah'tan bilmek. Yenen yemeğin helal ve tayyibolması. Yemek hazm oluncaya kadar, Allahü teâlânın emrinden çıkmamak. Yemek hazmoluncaya kadar ondan hâsıl olan kuvvetle, Allahü teâlânın nehyini (yasaklarını, ha ram olanşeyleri) işlememek. (Süleymân bin Cezâ)