için


Results for "için"

Philosophical Dictionary

İnsaniçincilik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Libeşeriyye, Fr. Anthropocentrisme, Al. Anthropocentrismus, İng. Antropocentrism, İt. Antropocentrismo). İnsanın evrenin merkezi ve insandan başka tüm nesnelerin insan için olduğunu ileri süren anlayış... Özellikle metafizik öğretilerin çoğu insaniçinci öğretilerdir. Bu öğretilere göre insan, yaratılanların en şereflisidir (eşref-i mahlukat) ve çevresindeki bütün şeyler o yararlansın diye yaratılmıştır. Bitkiler ve hayvanlar insanın yemesi için, ay insanın geceleri yolunu aydınlatması için yaratılmıştır. İnsaniçincilik tutumu, giderek, Mill'in faydacılığını ve James'in pragmacılığını doğurmuştur. bkz. İnsan.
Philosophical Dictionary

Kendi için.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Lizatihi, Fr. Pour soi, Al. Für-cish, İng. For self, İt. Per se). Kendine dönebilen... Kendine dönemeyen anlamını dilegetiren kendinde (Os. Bizatihi, Fr. En soi, Al. An sich, İng. In itself, İt. In se) deyimi karşılığında kullanılır. Örneğin ağaç kendini kavrayamaz, kendinde bir varlıktır; buna karşı insan kendini kavrar, kendi için bir varlıktır. Kendi için olmak bir bilinç işidir, bilinçsiz varlıkların tümü kendinde varlıklardır. Ne var ki belli bir konuda bilinçlenmeyen insan da o konuda kendinde'dir, kendi için olabilmesi o konuda bilinçlenmesine bağlıdır. bkz. Kendiliğinde, Kendiliğindenlik, Kendinde Şey.
Philosophical Dictionary

Toplumiçincilik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Lilcem'iyye, Fr. Sociocentrisme). İnsanın kendi toplumunu evrenin merkezi sayması... Toplumiçincilik (sosyosantrizm), insaniçinciliğin (antroposantrizm) topluma taşırılmasından meydana gelen ruhsal bir yanılmadır. İnsaniçincilikte nasıl tüm nesnelerin insan için olduğu kuruntusu gerçeklik kazanıyorsa, toplumiçincilte de tüm evrenin insanın bağlı olduğu toplum için var bulunduğu kuruntusu gerçeklik kazanır. bkz. İnsaniçincilik.
Dictionary of Economics

DEBT SERVICING RATIO

(Dictionary of Economics) :
DIŞ BORÇ SERVİS ORANIDış borçların ana para, faiz ve öteki ödemelerin yıllık toplamının cari ödemeler bilançosunda yer alan döviz kazançlarına oranını ifade eder. Bu oran, elde edilen dövizin ne kadarının borç ödemelerine ayrıldığını gösterir.
Medicine and Hematology Glossary

legal medicine

(Medicine and Hematology Glossary) :
adli tıp