işsiz


Results for "işsiz"

Dictionary of Economics

İŞSİZLİK

(Dictionary of Economics) :
İktisatçıların gözünde bir kimsenin işsiz sayılabilmesi içn, cari ücret düzeyinden çalışmayı arzu edip iş bulamamış olması gerekir. Dolayısıyla ücret düzeyini beğenmediği için çalışmayanlar işsiz sayılmazlar, onlar iradi işsizdirler. Bu durum gerçek işsizlik oranının saptanması bakımından güçlük çıkarır. Sözgelimi iş bulma ümidi kalmadığı ya da olmadığı için iş aramayanlar iradi işsiz gibi gözükür. Oysa bu insanlar gerçek işsizdir. Bu yüzden gerçke işsizlik oranlarının saptanmasında goçlük çekilmektedir.
Dictionary of Economics

İŞSİZLİK ORANI

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir zamanda çalışacak durumda olan ve iş aramalarına rağmen bulunamayanların işgücüne oranı.
Dictionary of Economics

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

(Dictionary of Economics) :
İşsizlik sigortası tarafından bazı kayıt ve şatlarla işsiz kalan kişiye ödenen ve onun asgari ölçülerle hayatını sürdürmesini sağlayan bir miktar para. Genllikle gelişmiş ülkelerde uygulanan bu sosyal güvenlik sistemi ülkelere göre değişiklik göstermesine rağmen şu temel özelliklere sahiptir: Bazı ülkelerde işsizlik ödeneği hak kazanmış işçiye sabit tutarlarda ödendiği halde, bazılarında işçinin aldığı son aylığa ya da yaptığı pirim ödemesine göre ödeme yapılmaktadır. İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için belirli bir süre çalışmış ve prim ödemiş olmak gerekir. İşsizlik ödeneğinin devam süresi genellikle sınırlıdır.
Dictionary of Economics

İŞSİZLİK SİGORTASI

(Dictionary of Economics) :
İradeleri dışında işsiz kalan kişilere belirli bir süre mali destek sağlamayı amaçlayan sosyal güvenlik sistemi. çeşitli ülkelerde yürürlükte olan işsizlik sigortası, öncelikle işten çıkırılmış işçilere başka bir iş bulmaları ya da eski işlerine dönmeleri için gerekli olan sürede mali yardım sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Birçok ülkede kalıcı biçimde sakatlanan ya da uzun bir süre iş bulamayan işçiler sigorta kapsamına alınmazlar. Yarım gün ya da kendi işinde çalışanlarla, çiftlik işçileri, hizmetçiler, çok kısa bir süre çalışmış işçiler ve devlet memurları da bu sigortadan yararlanamazlar.İşsizlik sigortasıyla sağlanan yardımların miktarı ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bu miktar genellile işsiz kalmadan önceki belirli bir dönemde elde edilen ücretin belirli bir dönemde elde edilen ücretin belirli bir yüzdesi olarak saptanır ve yalnızca belirli bir süre ödenir.işsizlik sigortası için gerekli fon genellikle işverenlerin çalıştırdıkları işçilerin sayısına ve ücretlerine bağlı olarak ödedikleri vergiyle sağlanır. Bazı ülkelerde bu fona devlet ve çalışanlar da katkıda bulunur.
Dictionary of Economics

İŞSİZLİK TÜRLERİ

(Dictionary of Economics) :
Friksiyonel işsizlik, teknolojik (yapısal) işsizlik, gerçek ücret işsizliği, talep işsizliği, Marksist işsizlik, mevsimlik işsizlik, iradi işsizlik, gizli işsizlik.