kader


Results for "kader"

Dream Dictionary of Phrase

KADER

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Kaza ve Kader.
Dream Dictionary of Phrase

KAZA ve KADER

(Dream Dictionary of Phrase) :
Kaza ve kader hükmünün kişinin kendine ve yalına uygulandığını yahut 'Bu Allah'ın hükmüdür, kaza ve kaderdir' dendiğini görmek korkudan sonra sevinve, bol rızık ve ecre delalet eder.
Islamic Glossary

KADER

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın ilm-i ezelîsi (başlangıcı olmayan ilim sıfatı) ile, ilerde olacak hâdiseleriezelde (başlangıcı olmayan öncelerde) bilip takdîr etmesi; alın yazısı. (Bkz. Kazâ ve Kader)Kader, Allahü teâlânın bir sırrıdır. (Hadîs-i şerîf-İhyâ-u Ulûmiddîn)Kader, tedbîr ile sakınmakla değişmez. Fakat kabûl olan duâ, o belâ gelirken korur.(Hadîs-i şerîf-İhyâ-u Ulûmiddîn)Kader değişmez. Kazâ kadere uygun olarak meydana gelir. Kazâ her gün çok değişipsonunda kadere uygun olunca yaratılır. (Ebüssü'ûd Efendi)
Islamic Glossary

Kadere Rızâ

(Islamic Glossary) :
İnsanın, Allahü teâlânın kendisi hakkında takdîr ettiği şeylere rızâ göstermesi, hoşnudolması başına gelen belâ ve musîbetlere sabredip, boyun eğmesi.Kendinize, evlâdınıza kötü duâ etmeyiniz. Allah'ın kaderine rızâ gösteriniz. Nîmetleriniarttırması için duâ ediniz. (Hadîs-i şerîf-Berîka)İslâm dîni ve bütün semâvî (ilâhî) dinler her işin Allahü teâlânın takdîri ve irâdesi (dilemesi)ile olduğunu bildirdi. Fakat insan bir işin ezelde (başlangıçsız öncelerde) nasıl takdîr edildiğinibilmediği için, Allahü teâlânın emrine uyarak çalışması ve kadere rızâ göstermesi lâzımdır.Kazâ ve kadere inanmak, kadere rızâ göstermek insanın çalışmasına mâni olmaz, bilakisçalışmasını kamçılar. (Muhammed Ma'sûm Fârûkî)İnsan, başına gelen belâ ve musîbetlere sabretmeli, kadere rızâ göstermelidir. Allahüteâlânın dostlarına dünyâ sıkıntılarının ve belâların gelmesi bunların günahlarının affolmasınasebeb olur. Sözün doğrusu şudur ki, sevgiliden gelen her şeyi gülere k sevinerek karşılamaklâzımdır. O'ndan gelenlerin hepsi tatlı gelmelidir. Sevgilinin sert davranması, ikrâm, ihsân veyükselmek gibi olmalıdır. Böyle olmazsa, sevgisi tam olmaz. (İmâm-ı Rabbânî)Dünyâda huzûr ve rahat kadere rızâ göstermektedir. (M. Sıddîk bin Saîd)
Islamic Glossary

KADERİYYE

(Islamic Glossary) :
Hicrî ikinci asırda Vâsıl bin Atâ tarafından kurulan ve "Kul kendi fiillerini kendi yaratır"diyerek kaderi yâni işlerin, Allahü teâlânın takdîri ile olduğunu inkâr eden bozuk fırka. Bufırkaya Mu'tezile adı da verilir.Kaderiyye (îtikâdında olanlar) bu ümmetin mecûsîleridir (ateşe tapanlarıdır) . (Hadîs-işerîf-Ebû Ya'lâ)Kaderiyye fırkasında olanlara selâm vermeyiniz. Hastalarını ziyâret etmeyiniz.Cenâzesinde bulunmayınız, sözlerini dinlemeyiniz ve onlara sert cevab veriniz! Hakâretediniz. (Hadîs-i şerîf-Şir'at-ül-İslâm)Kaderiyye fırkasının dediği gibi, insan dilediğini, kendi yaratıyor zannetmek, "Her şeyiyaratan Allahü teâlâdır" âyet-i kerîmesine inanmamak olur. (M. Hâlid-i Bağdâdî)