kanun


Results for "kanun"

Sociological Dictionary

ÜÇ HAL KANUNU [İng. Law of the Three Stages]:

(Sociological Dictionary) :
İnsanlık tarihindeki değime safhalarını, A. Comte'un sosyal dinamiki teolojik, metafizik ve pozitif safhalarla birbirini takip eden tönemlerle ele alma anlayışıdır. (Bkz. Comte, A.)
Dictionary of Economics

ENGEL KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Düşük gelir düzeylerinde gelirin büyük bir bölümü gıda harcamalarına gider. Ancak gelir düzeyi yükseldikçe gelirin gıda harcamalarına giden bölümünün oransal olarak azalacağı öne sürülmüştür. Bunun nedeni olarak da insanın gıda alma kapasitesinin sınırlı olması gösterilmiştir. Ampirik çalışmalar bu zezi doğrular niteliktedir.
Dictionary of Economics

KANUNİ YEDEK AKÇE

(Dictionary of Economics) :
Ana sermayenin sürekliliğini sağlamak ve zarar olması halinde eksilen ana sermayenin bütünlenmesine yardım amacıyla anonim şirketlerin Ticaret Kanununa göre ayırmak zorunda olduğu fon. Ticaret Kanunu, her yılın net karının yirmide birinin (% 5), ödenmiş ana sermayenin beşte birini buluncaya kadar, kanuni yedek akçe olarak ayrılmasını zorunlu tutmuştur.
Dictionary of Economics

KANUNİ ALTINLARI

(Dictionary of Economics) :
1520de ilk defa tedavüle çıkarılmıştır. İmparatorluğun çeşitli darphanelerinde basılmıştır. Çapları 17 milimetre ile 21 milimetre arasında, ağırlıkları ise en çok 3.558 gram ve en az 3.207 gramdır. (Ayrıca bk. Osmanlı Altınları)
Dictionary of Economics

KANUNSU GREV

(Dictionary of Economics) :
Ülkemizde ilk defa 1961 Anayasası 47. maddesinde grev işçilerin temel hakkı olarak tanınmıştır. Daha sonra yürürlüğe giren 1963 tarihli Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanununun 17. maddesi grevin tanımını yaptıktan sonra ikinci fıkrasında, İşçilerin işverenlerle olan ilişkilerinde iktisadi ve sosyal durumlarını korumak veya düzeltmek amacıyla ve bu kanunun hükümlerin uygun olarak yapılan greve kanuni grev, bu amacın dışında veya bu kanun hükümlerine uyulmakmsızın yapılan greve, kanun dışı grev denir düzenlemesini getirerek hangi grevlerin kanun dışı sayılacağını saptamıştır. 1982 tarihli Anayasanın 54. maddesinde, Grev hakkı iyi niyet kurallarına aykırı tarzda toplum zararına ve milli serveti tahrip edecek şekilde kullanılamaz. hükmü ile hangi durumlarda grevin yasa dışı olabileceğini göstermiştir. Aynı maddenin yedinci fıkrasında; siyasi amaçlı grev, dayanışma grevi, genel grev, işyeri işgali, işi yavaşlatma, verim düşürme ve diğer direnişler yapılamaz denilerek, bu gibi eylemlerin yasa dışı olduğunu belirtmiştir. 5.5.1983 tarihinde yürürlüğe giren 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesinin yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde işçilerin iktisadi ve sosyal durumlarıyla, çalışma şartlarını korumak veya düzeltmek amacıyla bu kanun hükümlerine uygun olarak yapılan greve kanuni grev denilir. Bu koşullara aykırı olarak yapılan grev ise yasa dışı olacaktır.