kast
NA-KASTE
(Ottoman - Turkish Dictionary) :
f. Eksiksiz, noksansız. Tamam.
Kast.
(Philosophical Dictionary) :
(Os. Taife, Fr. Caste). Soydangelimle sınırlı kapalı sınıf... Hindistan'da halkın ayrılmış olduğu birbirlerine karşı kapalı sınıfları adlandırır. Bu sınıflar önemine göre şöyle sıralanmıştır: Din adamları sınıfı (Fr. Castes des Brahmanes), asker sınıfı (Fr. Caste militaire), tüccar sınıfı (Fr. Caste de commerçants), sınıflar dışı olanların sınıfı (Fr. Caste des parias)... Bunlar temel sınıflardır. Bunların arasında mesleklere göre düzenlenmiş ikincil kastlar pek çoktur. Bu kastlardan birbirine geçilemez, birbirinden kız alıp verilemez, hatta birbiriyle oturup yemek bile yenilemez. bkz. Sınıf.
KAST SİSTEMİ [İng. System of Caste]:
(Sociological Dictionary) :
Sosyal tabakalar rası geçişin olmadığı en katı tabakalaşma sistemidir. Tabakalar arasındaki farklılıklar, statülerin doğuştan kazınılması sebebiyle keskin sınırlarla çizilmiştir. Bir kaset içinde doğan fert, ömür boyu orada kalmak zorundadır. Ferdin başarısı eğitimi sosyal statüsünü değiştirmez. Bu sistemde sosyal hareketlilik çok zayıftır. Kasta üyelik vasfı doğuştan kazanılır ve diğer kastların mensupları ile evlenme yasak edilmiştir. Kast sisteminde meslek çeşitliliği yoktur. Bir kastı oluşturan fertler aynı mesleği seçerler. Bu sistem Hindistan'da uzun yıllar görülmüştür.KATILMA [İng. Participation]: Yönetime,kâra ve mülkiyete katılma şekilleriyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca katılmayla klâsik anlamda siyasî katılma anlaşılır. (Seçmi ve seçilme hakkı) Katılma, demokratik toplumlarda baskı gruplarının tesirlerini hissettirdiği durumlarda, ferdî sistemin içine daha fazla sokarak topluma uyma ve kaynaşmayı hedeflemektedir. Katılma bir sosyal gelişmişlik göstergedir. (Erkal, M.E., 1993)
KAST SİSTEMİ
(Dictionary of Economics) :
İnsanların toplumsal sıralamadaki kesin konumlarının genellikle soy, evlilik ve meslek ölçülerine göre tanımlandığı sistem. Özellikle hindistanda toplumsal sistemin temelini oluşturmuş, ama öteki GÜney Asya ülkeleriyle dünyanın başka yerlerinde de örnekleri görülmüştür. Kast sisteminde mesleklerin belirlenmesinde esas olan kastalr arasında kesin sınırlar bulunduğundan, birinden ötekine geçiş imkansız idi. Diğer taraftan kastlar arasında hiyerarşik bir düzen hakimdi. En başta din adamlarının bulunduğu kast, daha sonra askerlik mesleğini ifa eden asiller ve diğer meslekler aşağıya doğru sıralanıyordu. Sosyal mobilitenin mevcut olmadığı bir düzende, herhangi bir mesleğin ihtiyacı olan işgücünü tayin eden tek faktör o kast içindeki doğum miktarıdır. Yeni tekniklerin gereği olan yeni mesleklerin kabulüne de kast sistemi engel olmaktadır. Bu özellikleriyle kast sisteminin bir yandan iktisadi gelişmeyi sınırlarken, diğer taraftan fırsat eşitliği ilkesine tamamen aykırılığı nedeniyle, hükümet kararlar ve yasalarla dönüştürmek için önemli çabalar harcanmıştır. Ancak bütün alınan önlemlerin, özellikle kırsal kesimde yeterince başarılı olduğunu söylemek mümkün değildir.
KASTANYOLA
(Nautical Dictionary) :
Demir zinciri akarken durdurabilmek için ırgat etrafına konan demir veya çelik şerit çember (bir çeşit fren balatası).